Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Održano prvo državno finalno takmičenje iz islamske vjeronauke

alt

03. juna 2012. godine održano je prvo finalno takmičenje iz  islamske vjeronauke na nivou Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a domaćin takmičenja bila je Medresa „Osman-ef. Redžović” u Visokom. Učešće su uzela 24 takmičara iz svih osam muftijstava sa područja BiH.

Ispred domaćina učenicima, vjeroučiteljima i gostima obratio se direktor Medrese Džemal Salihspahić koji je zaželio dobrodošlicu svima te izrazio zadovoljstvo što je baš Medresa domaćin prvom državnom takmičenju iz islamske vjeronauke. Nakon domaćina obratio se mr. Muharem Omerdić, rukovodioc Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH koji je, isto tako, svima izrazio dobrodošlicu i poželio uspjeh i dobre rezultate te takmičenje proglasio otvorenim.

Takmičenje je bilo podijeljeno u dva dijela i to prvi dio koji se sastojao od testa kojeg je radio svaki takmičar, te, kao drugi dio, kviz pod nazivom „Stopama Miljenika, s.a.v.s.” u kojem su takmičari djelovali kao timovi gdje su predstavljali svoje muftijstvo.

U prvom, individualnom dijelu takmičenja prvo mjesto je osvojila Karalić Merjema iz Osnovne škole „Kiseljak”, Muftijstvo travničko, drugo mjesto je Kovačević Aldin koji dolazi iz Osnovne škole „Sveti Savo”, Muftijstvo banjalučko, dok je treće mjesto osvojila Zahirović Sanida, Osnovna škola „Alija Nametak”, Muftijstvo zeničko.

Nakon proglašenja pobjednika u prvom dijelu takmičenja uslijedio je drugi dio, kviz „Stopama Miljenika, s.a.v.s.”. Timovi su bili podijeljeni u grupe, a igralo se na sistem ispadanja. Treće i četvrto mjesto su podijelili ekipe iz Muftijstva tuzlanskog te Muftijstva sarajevskog, dok je u finalu bolji bio tim Muftijstva travničkog koje je pobijedilo ekipu Muftijstva zeničkog.

Kao poseban gost ovogodišnjeg prvog državnog takmičenja bio je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić koji je čestitao pobjednicima, ali i svim učesnicima takmičenja, a posebno roditeljima učenika čija djeca su pokazala zavidan nivo znanja, ali i, ništa manje važno, dobar odgoj. Reisu-l-ulema dr. Cerić je odao priznanje i svim vjeroučiteljima te ih podsjetio da u Rijasetu IZ u BiH imaju podršku za ono što rade, da bi, nešto prije  završetka svog govora istakao: „Ovo su lijepi trenuci u našem životu, u našem poslu”.

Na samom kraju takmičenja uslijedilo je proglašenje pobjednika te uručivanje nagrada, poklona i priznanja za pobjednike i sve takmičare.

(Alem Dedić, vjeroučitelj)

{joomplucat:565 limit=10|columns=4}