Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent dodjeluje sredstva za realizaciju

altZavršen je izbor najboljih projekata u okviru takmičenja “High School Eco Projects Initiative” u organizaciji kompanije Prevent BH u saradnji sa Gimnazijom „Visoko”. Komisija je izabrala  dva projekta koja po kriterijima najbolje promovišu zaštitu okoliša, a to su:

·   “Sijalicu gasi, školu spasi”, projekat “Druge gimnazije Zenica” iz Zenice i

·   “I mi mislimo ekološki”, projekat Gimnazije “Visoko” iz Visokog

„Do 30.4. kada je bio krajnji rok za prijavu, pristiglo je 7 projekata, a rezultati odabira objavljeni su danas.Vrlo smo zadovoljni što se na naš poziv odazvalo više škola obzirom da se radi o prvijencu ovakve vrste, a za prijavljene projekte mogu reći da su bili vrlo dobro pripremljeni i sadržajni, pa nije bilo lako donijeti konačnu odluku. Na kraju smo odlučili da planirani iznos sredstava podijelimo za dva projekta koji prema našim kriterijima u ovom slučaju najbolje promovišu zaštitu okoliša, ne umanjujući vrijednost i drugih pristiglih prijava”, rekao je Elvedin Šabanović koordinator projekta.

Prevent će ekološkim sekcijama navedenih škola dodjeliti sredstva u iznosu po 1000 KM, a  za realizaciju predloženih projekata. Zvanično uručenje nagrada bit će upriličeno u narednom periodu.

U sklopu aktivnosti na polju društveno odgovornog poslovanja Prevent je u saradnji sa Gimnazijom „Visoko” uputio javni poziv školama sa područja ZDK da prijave projekte koji se odnose na zaštitu okoliša, edukaciju učenika, obrazovanje i poboljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici.„Na ovaj način želimo podstaći razvoj mladih i njihovo aktivno djelovanje u društvu te podići ekološku svijest učenika u srednjim školama” istiće Selma Mašnić, okolišni menadžer Preventa te dodaje „nadamo se da će ova novčana podrška biti od značajane pomoći u realizaciji odabranih projekata i doprinijeti jačanju lokalnih zajednica u kojim djelujemo.”