Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra Babić više nije ministrica finansija, Senad Karavdić ostaje poslanik u Skupštini, Meldina Ugarak možda ministrica, Avdić Edin i Salih Džafić novi poslanici

altNakon pucanja crveno-zelene koalicije na državnom, a tako i na svim ostalim nivoima vlasti, sada je već sasvim izvjesno da u novom sazivu vlade ZDK neće biti šest ministara iz reda SDA: ministrice za obrazovanje Bernadete Galijašević, ministrice za finansije Amre Babić, ministra za privredu Jusufa Durakovića, ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Samira Selimovića, ministra za boračka pitanja Suada Omeraševića i ministra za pravosuđe i upravu Miroslava Penka. SDA i SDP u Skupštini ZDK imaju po 10 poslanika, ali SDP od danas ima koaliciju sa SBB-om koji ima pet poslanika, NSRZB koji imaju tri poslanika i više im i ne treba da bi izbacili SDA iz Vlade u ZDK, a ako slučajno zapne tu je i HDZ s dva poslanika. Vlada na koju se dugo čekalo i koja je uspostavljena u februaru prošle godine trajala je petnaestak mjeseci, a nas u ovom slučaju zanima šta Visoko u političkom smislu gubi, a šta eventualno dobija.

Već smo rekli da od narednog ponedjeljka, za kada je zakazana vanredna Skupština ZDK sa šest tačaka, Amra Babić više neće biti ministrica za finansije. Provjerili smo i saznali da odlazak ministrice Bernadete Galijašević neće utjecati na status poslanika dr. Senada Karavdića koji je kao naredni sa liste po broju osvojenih glasova ušao u Skupštinu onog trenutka kada je Bernadeta Galijašević postala ministrica. Šta bi se moglo desiti ukoliko neko od sadašnjih pet skupštinskih poslanika SBB-a dobije neku ministarsku poziciju. Visoko bi opet profitiralo, jer naredna dva kandidata sa liste SBB-a koja ulaze u Skupštinu su iz visočkog SBB-a, a to su Edin Avdić koji je osvojio 1511 glasova i Salih Džafić sa osvojenih 1350, a nije nerealno očekivati da na poziciju nove ministrice za finansije bude imenovana Meldina Ugarak. NSRZB bez obzira na odličan rezultat u Visokom na prošlim izborima kojem bi mogle pozavidjeti i najveće općine u zapadnoj Hercegovini ipak od ukupno tri mjesta u Skupštini nije dala poslanika iz Visokog, najbliža toj poziciji je bila Edita Lepić koja se teško može nadati poslaničkom mjestu i nakon ove preraspodjele vlasti obzirom da njenih 2612 osvojenih glasova je manje nego su osvojila tri kandidata ove stranke iz drugih gradova i koji su iznad nje i puno bliži uslasku u skupštinske klupe ukoliko NSRZB dobije neku ministarsku poziciju, a za očekivati je da dobiju jednu. Kako je nastalo opće političko ludilo kako na lokalnom nivou u Visokom gdje trenutno u Općinskom vijeću imamo šest nezavisnih vijećnika (pet i SBiH i jednog iz SDA), tako i na svim ostalim nivoima vlasti u državi, ne bi nas iznenadilo da Sakib Mostić koji trenutno ima neku funkciju savjetnika za poljoprivredu možda i postane ministar za poljoprivredu ZDK predložen od svoje NSRZB.

Sretko Radišić (SDP), dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića (SDA), zakazao je za ponedjeljak, 4. juna Skupštinu ZDK. Kako je Radišić sjednicu Skupštine ZDK-a sazvao u funkciji predsjedavajućeg, to znači da će doći i do rekonstrukcija na čelu Skupštine.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDPBiH ZDK-a Mirsad Mešić izjavio je da su tokom dana obavljeni međustranački dogovori s mogućim novim koalicionim partnerima, Savezom za bolju budućnost -SBBBiH, BPS-om i HDZ-om BiH. Iz Kantonalnog odbora SDA ZDK-a rečeno je da će o odlasku o opoziciju odlučiti Izvršni odbor ove stranke.