Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra Babić, Hasan Prelić, Ermin Dlakić, Ramiz Brkić, Džemail Silajdžić, Muhamed Husić, Vahid Hećo … ….

alt“Visočko proljeće” koje je započelo uvođenjem Povjereništva u OO SDA Visoko, a zatim poprimilo domino efekat kroz dešavanja u OS SBiH i OO SDP-a Visoko, trebalo bi krajem ovog mjeseca da pokaže svoje konačne rezultate na način da će OO SDA Visoko dobiti novog predsjednika/icu i sva ostala potpuno nova tijela stranke, OS SBiH također, a OO SDP-a bi trebalo da napravi preduslove da se isto to dogodi nakon izbora i kod njih. Kada je u pitanju još jedan ozbiljan nadolazeći politički faktor na lokalnom nivou OO SBBBiH Visoko, raspodjela funkcija je već ranije urađena kako je bilo i planirano, pa je nakon godinu dana Džemil Ugarak mjesto predsjednika nakon unutarstranačkih izbora prepustio Džemalu Kadiću.

altKad je u pitanju OO SDA Visoko oni su trenutno u fazi reizbora predsjednika Mjesnih odbora, nakon čega se stvaraju preduslovi za održavanje Kandidacionog skupa na kojem će biti predložena lista kandidata za Općinski odbor gdje će se 80 delegata izjasniti o novom predsjedniku stranke i novom sastavu Izvršnog odbora. Prema našim nezvaničnim informacijama najozbiljniji kandidati za novog lidera visočke SDA su trenutni predsjednik Povjereništva Hasan Prelić i ministrica finansija ZDK Amra Babić. Nakon održavanja Općinskog odbora, novi predsjednik stranke i Izvršni odbor sukladno Statutu stranke će javnosti predstaviti svog kandidata za načelnika na narednim lokalnim izborima, nosioca liste kao i kandidate za novi sastav Općinskog vijeća Visoko. Do sada je SDA nekako najtajnovitija po tom pitanju, da li iz razloga što je to neki predizborni trik ili jednostvano još uvijek nemaju nekih jakih imena kojim bi intrigirali visočko biračko tijelo.

altSuprotno svojim koalicionim partnerima nakon Općih izbora, OO SDP-a Visoko će još večeras nakon sastanka Općinskog odbora imati jasnu sliku o pitanju svog kandidata za načelnika i nosioca liste za Općinsko vijeće. Članovi OO SDP-a Visoko tajnim glasanjem večeras će birati između Ramiza Brkića i Ermina Dlakića kao SDP-ovog kandidata za načelnika na predstojećim izborima, odnosno birat će između trenutno predsjedavajućeg OV Visoko Dalibora Tomičića i Muhameda Husića kao nosioca liste ove stranke. Ambijent u kojem se trenutno nalazi visočki SDP ukazuje na nekoliko struja unutar stranke, nemaju jedinstven stav, a cjelokupnu situaciju oko neslaganja podgrijalo je i otvoreno pismo predsjedništvu stranke koje je uputio Edhem Gazdić nakon čega je podnio ostvake na sve funkcije u stranci i ostao samo član stranke. Dio SDP-a koji je iz raznoraznih razloga bliži stajalištima Asmira Hodžića, direktora JKP “Gradska groblja”, protivi se kandidaturi Ermina Dlakića, trenutno direktora Javnog preduzeća “Visočica” Visoko, zbog njihovog dugogodišnjeg neslaganja. Dok drugi dio članstva stranke smatra da je upravo Ermin Dlakić pravi kandidat koji zbog svojih otvorenih i javnih istupa bez dlake na jeziku može “povući” glasove i doprinijeti boljoj kampanji suprotno onoj kakvu su imali prije četiri godine, ako se to uopće moglo nazvati kampanjom. Demokratskim putem i glasanjem večeras će i ta dilema biti riješena. Po pitanju nosioca lista, kako nezvanično saznajemo, neće biti dilema kao u slučaju kandidata za načelnika, naše informacije kažu da će džentlmenskim putem na osnovu ranijeg dogovora između Tomičića i Husića noslilac liste biti Muhamed Husić, a glasat će se samo kako bi se zadovoljila forma i demokratska procedura.

altOS SBiH je, nakon burnog sastanka iz prošle sedmice kada je nekon otvorene svađe i teških riječi prostorije stranke napustio njen osnivač Vahid Hećo, a suprotno njegovom ubjeđenju za novog predsjednika izabran Halim Pihljak, jučer trebala održati nastavak sastanka i izbor novih tijela stranke. Međutim taj sastanak nije održan i pomjeren je za sutra. Sukladno tome kako predviđa Statut stranke bit će formiran novi Općinski savjet, izabrana nova tijela stranke sa već izabranim novim predsjednikom, nakon čega sve to ide na verifikaciju Predsjedništvu stranke u Sarajevo. Do iščekivanja stava Predsjedništva po ovom pitanju, a zbog ugleda koji Vahid Hećo uživa u vrhu stranke, bit će interesantan razvoj događaja u ovoj stranci. Naravno, cjelokupna situacija im ne ide u prilog iz više razloga, a prevashodno zbog poljuljanog ugleda u Visokom i katastrofalnog izbornog rezultata na prošlim Općim izborima. U takvom ambijentu novi Općinski savjet u stisci s vremenom mora da sastavi listu kandidata za Općinsko vijeće, izbaci ime nosioca te stranke, te svog kandidata za načelnika. Kako nezvanično saznajemo, nakon svih dešavanja iz bliske budućnosti kao najozbiljniji kandidat za načelnika se nazire i Džemail Silajdžić, pored ranije pominjanih imena Mirzete Džonlagić i Asmira Hodžića. U Visokom se nikad ne zna, Stranku za BiH već svi otpisuju, a ustvari možda u tome i leži njihova najveća šansa.