Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijera 20 dokumentarnih filmova u Gimnaziji Visoko i Medresi Osman ef. Redžović u Gračanici

altInstitut za izvještavanje o ratu i miru je pod pokroviteljstvom Vlade Holandije 2010. godine pokrenuo projekat ”Priče iz tranzicije – razumjevanje tranzicijske pravde”, s fokusom na procese tranzicijske pravde u bh. postkonfliktnom društvu.

Ovaj projekat je pokrenut zbog nedostatka pozitivnih priča o moralnoj hrabrosti, uspostavi dijaloga i tolerancije kako bi građani u BiH mogli pokrenuti proces pomirenja. U okviru ovog projekta nastala je serija od 20 dokumentarnih filmova, čije premijere ćemo prikazati sutra (08.05.2012. godine) u Gimnaziji Visoko i medresi Osman ef. Redžović u Gračanici.

Filmovi će biti prikazani: Gimnazija Visoko u terminu od 13.00 h, nakon toga bit će upriličena diskusija s učenicima gimnazije. Isti filmovi će biti prikazani i u medresi Osman ef. Redžović u terminu od 15.00 h, gdje će također biti upriličena diskusija s učenicima medrese.

Ovaj projekat koji kreće s lokalnim promocijama je medijski i umjetnički projekat koji obuhvata nekoliko različitih segmenata, ali u svojoj istraživačkoj i fenomenološkoj orijentaciji predstavlja cjelinu. Ključni cilj  projekta je podizanje opće svijesti o značenju tranzicijske pravde kroz analizu problema savremenog društva u BiH i uspostavljanje izravne veze sa pojmom tranzicijske pravde. Projekat želi potaknuti aktivnu ulogu građana i slobodnih medija u demokratskom društvu, te ojačati civilno društvo u Bosni i Hercegovini.

Na projektu Priče iz tranzicije – razumijevanje tranzicijske pravde učestvovali su novinari iz lokalnih zajednica BiH koji su bili autori istih priča i na svojstven način radili dokumentarne filmove o pitanjima tranzicijske pravde i promoviranju njihove aktivne uloge u društvenim promjenama, unaprijediti razumijevanje i inicirati javne debate o problemima vezanim za tranzicijsku pravdu. Također, u okviru ovog projekta nastale su i radijske priče koje govore o raznim temama u okviru traznzicije i priče koje su objavljene na službenoj stranici altwww.iwpr.net koje se mogu pogledati.

Do sada su urađene dvije velike promocije ovog projekta u gimnazijama Sarajeva i Beograda, a prva lokalna promocija ide u Visokom.