Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U maju izložba najboljih novinskih fotografija

altIzložba „World Press Photo“ (Svjetska novinska fotografija) vraća se u Sarajevo nakon tri godine. Pored Sarajeva, izložba će biti postavljena i u Banjoj Luci, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare održanoj u ASA Art Gallery.

Izložba će biti otvorena u Sarajevu od 09.05. do 22.05., a u Banjoj Luci od 25.05. do 04.06. tekuće godine. Ova jedinstvena putujuća izložba rezultat je godišnjeg svjetskog takmičenja fotoreportera, a u Bosnu i Hercegovinu je, kao i ranijih godina, dovodi Ambasada Kraljevine Nizozemske u saradnji sa domaćim sponzorima među kojima je i ASA grupacija.

“Ova izložba je u potpunosti posvećena slobodi govora i izražavanja. Ta načela su osnova ASA korporativnog DNK”, izjavio je Peter Kroyer, predsjednik Uprave ASA grupacije, na konferenciji za novinare, te dodao, “ASA ne podržava samo izložbu, već i novinare u BiH, a posebno fotoreportere. Oni rade težak posao u okruženju punom izazova. Danas, kao nikada prije, javnost ovisi o njihovom visoko profesionalnom izvještavanju”.

Izložbu će u oba bosanskohercegovačka grada otvoriti Nj.E. Sweder van Voorst tot Voorst, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH, zajedno sa partnerima, predstavnicima grada Sarajeva i Banje Luke, kao i predstavnicima Vlade.

Svake godine nezavisni međunarodni žiri u sastavu od devetnaest članova vrši selekciju fotografija koje dostave svjetski fotoreporteri, fotoagencije, novinske agencije, te magazini u devet različitih kategorija. Ove godine, takmičenje je privukao 5.247 fotografa iz 124 zemlje, a u izbor je ušla 101.254 fotografija iz cijelog svijeta.

Ovogodišnja izložba će biti prikazana u 100 zemalja. Sama postavka sadrži 160 fotografija, kako pobjedničkih tako i ostalih nagrađivanih fotografija iz ostalih devet kategorija.

Važno je naglasiti da je bh. fotograf Damir Šagolj osvojio prvo mjesto u kategoriji Najbolja individualna fotografija iz svakodnevnog života, te da će se njegov rad naći u selekciji najboljih fotografija u 2011. godini.