Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Štrajk u ZDK ako budžetskim korisnicima do kraja mjeseca ne budu isplaćene martovske plate

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, te Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona najavili su mogućnost organizovanja protesta pred sjedištem Kantona, pa i početak generalnog štrajka, ukoliko budžetskim korisnicima do kraja mjeseca ne budu isplaćene martovske plate i naknade za topli obrok. Predstavnici Sindikata podsjećaju da je premijer Fikret Plevljak početkom aprila obećao da će plate biti isplaćene u redovnom roku, što je još jedna od prevara aktuelne vlasti, navodi se u saopštenju Sindikata.

“Isplata plaća i toplog obroka za preko 8.000 radnika koji svoje plate primaju iz Budžeta ZDK-a za mart ove godine kasnit će, a isplate neće biti do daljnjeg. Objektivnih razloga za ovakvu situaciju nema i na ovaj način se pokušava izvršiti dodatni pritisak na naše članstvo, te unijeti dodatna nesigurnost u pogledu svakodnevnih egzistencijalnih potreba radnika koji su svoje plaće zaradili, a nisu u poziciji i da ih naplate. Podsjećamo da je premijer u svom pismu od 3. aprila koje je uputio svim budžetskim organizacijama, i u kome je od nas tražio strpljenje zbog kašnjenja naknade za topli obrok, obećao isplatu plaće u redovnom terminu. Nažalost, moramo konstatovati da je to bila još jedna u nizu prevara aktuelne vlasti”, navodi se u saopćenju kojeg su potpisali Šatorović i Hadžić.

Sindikati osnovnog odgoja i obrazovanja i srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a, ranije su od političkih stranaka u vlasti, Vlade i Skupštine ZDK-a zatražili smjenu Fikreta Plevljaka, aktuelnog kantonalnog premijera.

(Radio Federacije BiH)