Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ermin Dlakić, Hasan Prelić, Džemil Ugarak, Asmir Hodžić, Ramiz Brkić, Jasmin Dlakić, Amir Zukić ili neko sasvim treći ?

altU fazi sam kada sve slobodno vrijeme koristim za gledanje filmova, i vjerovatno sam zbog svojih zahtjeva već i dosadio vlasniku videoteke sa svojim željama o političkim trilerima i frazama kako ne volim akcione, komedije, horore … pa me vrlo vješto i na moju veliku sreću jedan dan dočekao sa tri DVD-a na kojima je po nekoliko epizoda serijala o “Spartakusu” koji mi je toplo preporučen jer sadrži sve što me navodno zanima. Noćima sam pregledavao tri sezone ove jako zanimljive i poučne historijsko-političko-erotske ispričane priče o jednom vremenu i pravilima življenja za vrijeme Rimljana. Uz sve to, serija je puna scena eksplicitnog sexa što jako dobro dođe čovjeku koji već godinu dana živi 289 kilometara udaljen od svoje žene.

Nije loše i za promjenu nakon www.redtube.com, www.youporn.com, www.beeg.com (preporuka Dine Martinovića). Sve su to sajtovi za ove apolitične i one preko 18 godina, roditeljska pažnja obavezna ;).

Otprilike 3000 godina nakon Spartacusovog doba, godine 2000. kada je Faruk Salčinović došao na općinski prijesto kao načelnik, imao je plaću cca 700KM. Plaća današnjeg načelnika kada se pomnoži, sabere i oduzme koeficijent je cca 3000KM u neto-iznosu. Bavim se mišlju koliko je Visoko za ovih 8 godina izdvojilo za menagera općinske administracije utemeljenog u liku i djelu Muniba Alibegovića. Sabiram, oduzimam, dodajem, množim i dolazim do cifre da smo za 8 godina službovanja u “interesu građana” izdvojili novca poreznih obveznika izraženo u ciframa 288.000KM u neto-iznosu, na ovu cifru se dodaju uplaćeni doprinosi što je dodatnih cca 1.500KM, puta 8 godina puta 12 mjeseci što je u konačnici 144.000KM! Bude tu i pokoji regres tako da možemo otprilike nagađati da smo za mandat od osam godina u kojem nas je “vodio” Munib Alibegović kao porezni obveznici izdvojili cca 432.000KM. Treba znati i da nakon isteka mandata u oktobru ove godine Munib Alibegović po zakonu ima pravo na još godinu dana primanja redovne plaće, istina bez toplog obroka, što je opet dodatnih cca 36.000KM na na postojećih 432.000KM. Dakle, 468.000KM za “prvog” među nama u proteklih 8 godina. A da li je uloženi novac opravdan? Da li je to zaista vrijedilo tih para?

Negdje sam čuo ili pročitao da 135 dana prije dana izbora politički subjekti moraju otvoriti svoje karte kada su u pitanju liste za OV Visoko (koje broji 25 mjesta) i kada je u pitanju kandidat za načelnika. Političke stranke u Visokom ili pojedinci koji su personifikacija istih, ljubomorno čuvaju odnosno kriju svoje trenutne adute. Svi koji eventualno imaju dodira sa centrima moći moraju se zakleti “časnom pionirskom riječju” da nikome neće prenijeti ono što su vidjeli, odnosno čuli, a vezano da buduće liste. Druga nezvanična zakletva je “dabogda mi majka umrla od raka ako ikom kažem – demokratskih promjena”. Ali to naravno nije razlog da mediji ne kalkulišu na osnovu svojih raspoloživih informacija, odnosno neke vlastite intuicije, ukoliko ona nije uvjetovana onim ranije spomenutim “rektalnim putem za ostvarivanjem ciljeva”. Pojednostavljeno, već je potpuno vidljivo ko igra za koga i za koju cijenu prodaje medijski obraz u Visokom. To su obično mrvice, a sitne duše i lešinarske protuhe – po vlastitom ubjeđenju novinari, obično se zadovoljavaju tim mrvicama na osnovu kojih trpe sva buduća poniženja od onih koji im daju te mrvice s okusom njihove pohlepe i samodopadnosti.

Kad je u pitanju budući načelnik Visokog prvo krećemo od podatka i zvanične izjave Muniba Alibegovića da se on više neće kandidovati na ovu funkciju. Malo zatim će ga istjerati iz stranke pod čijom je zastavom ostvario dva mandata. Nakon toga prvi koji je otvoreno i javno priznao da bi se kandidovao na tu funkciju ukoliko ga podrži vlastita parija, to jeste SDP, bio je Ermin Dlakić, sadašnji direktor JKP”Visočica” Visoko. Teško da se Ermin šalio i da bi dopustio da bude “probni balon” SDP-a kako bi se osjetilo biračko tijelo. Lično poznavajući Ermina Dlakića tvrdim da ukoliko dobije podršku OO SDP-a ići će i u arenu za budućeg načelnika. SDP je kalkulisao i s imenom direktora osnovne škole “Kulin ban”, Ramizom Brkićem, ali, koliko smo upoznati, na vlastiti zahtjeh ta opcija je propala prije nego se o njoj ozbiljno i počelo razgovarati. Visoko je do sada imalo načelnike iz SDA i SDP-a (Kenan Jusufbašić, Faruk Salčinović, Munib Alibegović).

Stranka za BiH je jednom bila jako blizu 2004. godine kada je njihov kandidat Asmir Hodžić izgubio sa malim brojem glasova zaostatka za sadašnjim načelnikom, koji će ga prije četiri godine rasturiti sa preko 4000 glasova više, jer je Hodžić ponovo bio kandidat SBiH. Nakon debakla na proteklim Općim izborima u cijeloj BiH, ova stranka gotovo da više i ne liči na ozbiljan politički faktor, u Visokom su se nešto kao i uspjeli reorganizovati, napraviti neke sastanke i u fazi su izbora novog predsjednika stranke, najozbiljniji kandidati su Mirzet Hindija, Halim Pihljak, Admir Tatar i Esmer Delibašić. Sad je samo pitanje ko će od njih pristati da služi u interesu Vahida Heće pa da ga i nasljedi. U toj situaciji općeg haosa dok se ne vidi hoće li srušiti Heću ili će im on podijeliti karte za igru kako on želi, u ovoj stranci još na red nisu došle teme kandidatske liste i kandidata za načelnika. Stidljivo se u neobaveznim razgovorima spominje fraza “treća sreća”, što aludira na novu kandidaturu Asmira Hodžića s računicom da svakako ima svojih sigurnih 4.000 glasača sa prethodnih izbora, uz matematiku da niko više ne može osvojiti preko 9.000 glasova što je Munib Alibegović ostvario prije 4 godine.

Nošeni medijskom popularnošću Jasmina Dlakića sljedbenici A-SDA krenuli su u agresivnu kampanju osvajanja svake kuće i domaćinstva. Svakodnevno rovovskom borbom obilaze svako selo, mjesnu zajednicu, ulicu u Visokom. Nude pristupnice, obećavaju, pričaju, kritikuju. U jednom privatnom razgovoru pitao sam Jasmina Dlakića da li će se kandidovati za načelnika? Prije toga sam mu sugerirao da promjeni partiju, jer teško da A-SDA može napraviti nešto ozbiljnije bez infrastrukture u samom Kantonu, a svakako da bi bio veliki igrač moraš igrati u velikom klubu. Dobio sam odgovor da, ukoliko Ermin Dlakić, njegov brat bude kandidat SDP-a sasvim sigurno se neće kandidovati, a ukoliko ne bude sve je moguće. Sad je drugo pitanje koliko je zaista narasla politička reputacija Jasmina Dlakića u odnosu na prije 4 godine kada je dobio cca 300 glasova, i da li je to dovoljno u utrci za načelnika?

Potpuno nova politička opcija, koja se prvi put pojavljuje na lokalnim izborima nošena vjetrom dobrih rezultata sa Općih izbora gdje je njihov kandidat za predsjednika Fahrudin Radončić pobijedio SDA kandidata Bakira Izetbegovića, i gdje su jedini ostvarili rezultat direktnog plasmana u Skupštinu ZDK, jeste OO SBBBiH. Ne kriju svoje ambicije da pobijede na narednim izborima, imaju i svoje subjektivne i objektivne razloge tog optimizma. U prvi mah nakon gostovanja osnivača ove stranke u Visokom Džemila Ugarka u programu RTV Visoko činilo se da je on alter ego Jasmina Dlakića iz prostog razloga što nije birao riječi hvale za njega, pa se tako naivnom gledaocu učinilo kako će zaista SBB kandidovati Dlakića ili će ući u neku vrstu koalicije po tom pitanju sa A-SDA. Međutim, sada je sve to daleko od istine, iako mi je Halim Zukić jednom prilikom rekao da u “politici nema hatura”, ipak mislim da novac, politika i želja za vlašću ne mogu funkcionisati kako je to možda Džemil Ugarak i mislio u početku, pa je nedugo zatim prema našim saznanjima započeo pripremu za vlastitu kandidaturu na način da je sve potrebne preduvjete za tu svrhu uradio, a tiču se dionica, vlasništva u firmi kao i drugih zakonskih odrednica kako bi se neko uopće i mogao kandidovati za mjesto načelnika. Sadašnje informacije kojima raspolažemo Džemil Ugarak je najozbiljniji SBB-ov kandidat za načelnika bez obzira na protivljenje njegove najuže porodice zbog narušenog zdravlja i nedavne operacije kojoj je podvrgnut i nakon koje se uspješno oporavlja. Možda Džemil i nije loša opcija, to je čovjek kojeg je svašta “tralo” u životu, na vlastitoj koži je osjetio i gorčinu i slast kako vlasti tako i privatnog biznisa. Neko je ko zna šta znači zaraditi 1KM počevši od prodavanja rasada na pijaci u Sarajevu, preko milionskih i unosnih ugovora vezanih za samu proizvodnju. Privatnik je i čovjek koji razumije šta znači zaraditi vlastiti novac, ali ima jednu manu – teško i kasno prepoznaje sve lihvare i poltrone koji ga okružuju sa samo jednim ciljem da ga iskoriste i materijalno “olakšaju”.

Nekako najtajnovitiji u cijeloj ovoj priči oko budućih kandidata za načelnika je godinama najutjecajnija politička opcija u Visokom, a to je svakako SDA. Stranka koja je najzaslužnija za sve što je danas realnost u Visokom, a realnost je užasna. Svjesni toga, unazad godinu dana unutarstranački pokrenuli su neke procese reformi i promjena. Uveli su Povjereništvo, iščlanili sadašnjeg načelnika iz stranke, otvorili vrata novim ljudima. Pitanje je koliko će to već mnogo puta prevareno visočko biračko tijelo znati prepoznati. Kada pokušate s nekim iz sadašnje postave SDA porazgovarati o narednim izborima i njihovim kandidatima imate osjećaj nelagode zbog njihovog stava u kome vas pokušavaju ubjediti da ništa ne znaju. Ili zaista ne znaju ništa, ili im je rečeno da ne znaju ništa kad ih neko pita ili su baš toliki politički diletanti da nema potrebe trošiti vrijeme s njima. Svi su po potrebi veseli i razdragani, utrčavaju i istrčavaju iz preuređenih stranačkih prostorija, svi su nešto “važni” i svi isto reaguju na naredbe, što uveliko podsjeća na poslušne Titove pionire. Imena koja su se spominjala kao eventualni novi SDA načelnik Visokog su bila Amir Zukić, u nekoj varijanti prije nego je potpisao pristupnicu SDP-u i Rasim Kadić, kasnije i sam Hasan Prelić bez obzira što ima zabranu CIK-a vezano za političko djelovanje. Privatno sam mišljenja da bi jedino razumno rješenje i opcija OO SDA Visoko bila iskoristiti keca iz rukava i politički “neuprljanog” kadra, uz to najobrazovanijeg od svih koji fakultet nije završio u Travniku, Kiseljaku, Busovači … sušta je suprotnost onima koji se sad motaju i ulizuju po prostorijama SDA. Njegovo ime je dr.Senad Karavdić, samo nisam više siguran koliko je on uopće zainteresovan za cijelu tu priču. Ne vidim da oni koji drže konce u lutkarskom igrokazu unutar OO SDA Visoko imaju bilo kakvo bolje rješenje koje bi u političkoj areni moglo biti suprotstavljeno ostalim gore spomenutim kandidatima. SDA ima breme sadašnje pozicije bez obzira na Povjereništvo i odbačenog Muniba Alibegovića koji su trebali biti poruka biračima da je ovo neka nova SDA. Birači uvijek po nekom automatizmu glasaju za opoziciju. Međutim, moguće je da imaju i neki čarobni štapić poput Baltezara pa nas sve iznenade.

Preostale dvije stranke BPS i NSZRB, koje trenutno participriraju u OV Visoko, do sada se nisu ozbiljnije izjašnjavale. Moguće da će one primijeniti drevnu taktiku “nagni se kako vjetar puše”. Uskoro ćemo saznati koliko su ova naša predviđanja bila uopće ozbiljna ili smo i mi politički diletanti koji bez političkih mentora pravimo vlastite diletantske projekcije…