Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Osuđenici na “radu za opće dobro”

altKako bi se riješio problem povratnika u izvršenju krivičnih djela, Općinsko vijeće Visoko uputilo je u mjesecu februaru  ove godine zahtjev za povećanje broja kazneno-popravnih zavoda za izdržavanje kazni zatvora Federalnom ministarstvu pravosuđa u Sarajevu.

U odgovoru se ističe kako u ovoj godini neće doći do povećanja smještajnih kapaciteta u smislu da će se početi sa gradnjom novih objekata i sl. Navodi se da ima povećanja kapaciteta pojedinih zavoda, a  u toku je i izgradnja zatvora u Mostaru i odgojno-popravnog doma u Orašju. Također se očekuje u ovoj godini uvođenje elektronskog nadzora kao alternativne sankcije za kazne zatvora do jedne godine.

Iz Federalnog ministarstva pravosuđa predlažu alternativne sankcije – uvođenje instituta rada za opće dobro. Na ovaj bi se način mogao riješiti veći broj predmeta, narocito kad se uzme u obzir da se prema podacima s kraja 2011.g. na području Općinskog suda u Visokom nalazilo na čekanju 54 osuđene osobe sa kaznom zatvora  i do 6 (šest) mjeseci od ukupno 76 osuđenih osoba na čekanju .

Federalno ministarstvo pravosuđa predlaže Općinskom vijeću Visoko da uputi inicijativu kako bi rad za opće dobro zaživio, a kao posljedicu bi imao smanjenje osuđenih osoba koje nisu upućene na izdržavanje kazne zatvora.