Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko je i kako “spržio” Petrol za 299.000,06KM i šta sa sudbinom otpuštenih radnika koji nemaju kome da se žale!?

altPočeli su se prepričavati mitovi i legende o situaciji koja je zadesila jednu od Petrolovih benzinskih pumpi u Visokom i o količini novca za koju je jedan od uposlenika oštetio ovu slovenačku firmu. Time će se svakako baviti istražni organi, Sud i druge nadležne institucije, a mi ćemo na početku ove priče odgonetnuti sumu novca o kojoj je riječ. Ona slovom i brojem iznosi 299.000,06KM. Ono što je u ovoj nesvakidašnjoj priči interesantno je sudbina pet drugih radnika koji su automatski dobili otkaze kada se prevara razotkrila internom kontrolom. Svi oni su ostali bez posla, ali svi oni u ovom trenutku i ne znaju gdje bi potražili pravdu i pokušali eventualno sačuvati svoje poslove od kojih zavisi njihova egzistencija. Firma Petrol u BiH ima 38 svojih benzinskih pumpi, sjedište im je u Sarajevu, Grbavička broj 4, ali pet, ni krivih ni dužnih radnika, sa benzinske pumpe u Visokom ne mogu tu potražiti svoja prava!?

Kako?

Jednostavno tako što su oni bili zaposleni preko tzv. franšizne firme i Petrol s njima po njihovom uvjerenju nema ništa!? Da ironija bude veća, na dan kada će se “provaliti” cijela priča oko povlačenja Petrolovog novca svi radnici visočke pumpe su putem emaila obavješteni da su nagrađeni sa po 200KM za posebno zalaganje u firmi!? Nemalo zatim su dobili i email kako više ne rade na istoj toj pumpi!?

Svi otpušteni radnici su ostali bez posla ove godine, a prema dokazima, čudne transakcije i tzv. slotovi traju od 2009!?

Da li nas ovo navodi na sumnju da je  pune dvije godine neko iz vrha morao biti dio tala od 299.000,06KM, odnosno ko je uopće “povlačio” pare!? Neko iz Visokog ili neko iz Sarajeva!? Ili je ipak “genijalnost” jednog od uposlenika bila tako savršena da je pored pet kolega i kompletnog menagmenta firme ipak bio toliko sposoban da ih uzima pune dvije godine, a da to niko ne primijeti!? Inače u ovim situacijama je veoma jednostavno provaliti lažnjaka i u tome je Petrol bio uspješan u prethodnim slučajevima. Ukoliko neko plaća lažnim karticama ili se bavi bilo kakvom vrstom malverzacije, čim transakcija dođe do banke prevara bude razotkrivena, kao u slučaju sa karticama ranije, jer video nadzor i tok novca nepogrešivo tačno dovode do prevaranta. Ovdje to nije bio slučaj!? I tu počinje sumnja o suštini prevare čiji su kusur pet radnika i njihove porodice.

O svemu tome će se naravno baviti oni koji primaju plaću da se time bave, kako u samom Petrolu, tako i u tužilaštvu. Tema ovog teksta su nezaštićeni radnici, njih pet, njihove porodice, odnosno svi radnici koje poslodavci bjesomučno iskorištajavu i daju im čudne i sumnjive ugovore o radu ili bilo kakve druge ugovore. Ovaj slučaj može biti upozorenje za sve radnike bilo kojih firmi u Visokom da provjere pod kojim uvjetima rade, kako im se ne bi desilo kao radnicima Petrolove benzinske pumpe da se nakon otkaza nemaju kome ni požaliti niti pokušati dokazati svoju nevinost u cijeloj priči.

Šta je to Franšiza?

Franšiza je način poslovanja. To je način marketinga proizvoda i / ili usluge koja je usvojena i koristi u raznim industrijama i poduzećima.
Kada čujete riječ “franšiza” vjerojatno mislite na restorane brze hrane poput McDonalds, Burger King i Wendy’s. Ali postoji mnogo više vrsta franšize. Jedan od svakih sedam dolara amerikanac potroši za robe i usluge u franšiznom vlasništvu. Kuće i stanovi se kupuju i prodaju putem franšiznih agencija za nekretnine. Te iste kuće se može očistiti, obojiti i obložiti podove preko franšiznih firmi. Automobili se mogu kupiti, ugraditi dodatne uređaje, oslikati ih reklamama i oprati preko franšiznih firmi. Možete se ošišati, napraviti frizuru, očistiti odjeću, pobrinuti se za kućne ljubimce – sve preko franšiznog poslovanja. Možete putovati iz vašeg grada u drugi dio svijeta kroz franšizne tvrtke.
Riječ “franšiza” doslovno znači biti slobodan na način da franšize nude ljudima slobodu da posjeduju, upravljaju i usmjeravaju svoje vlastite biznise . Međutim, kao i sa svakom slobodom, postoji i odgovornost i obveza-koja je obično opisana u franšiznom ugovoru. Davatelj franšize ili franšizor, je onaj koji posjeduje prava na ime ili zaštitni znak tvrtke. Franšizer je onaj koji kupuje pravo na korištenje žiga i sustava poslovnog sustava.

Postoje dvije različite vrste franšiznih ugovora:
• Proizvod način distribucije u kojoj prodavač do neke mjere, ali ne u potpunosti, identificirali s proizvođač / dobavljač

  • Poslovni format koncesije u kojem postoji gotovo potpuna (ali ne potpuna)  identifikacija franšizera s brendom davatelja franšize.
  • Poslovni format franšize u kojem se franšizer u potpunosti identificira s brendom davatelja franšize. Nudi se ne samo zaštitni znak i logotip, već kompletan sustav poslovanja. Doista, riječ “sustav” je ključni koncept za franšizno poslovanje. Franšizer dobiva pomoć u odabiru lokacije za poslovanje, obuke ili treninga, pripremanja tlocrta, opreme i ostalog potrebnog za početak rada na lokaciji, reklame, način nabave robe potrebne za poslovanje. Za te usluge franšize plaća unaprijed jednokratnu franšiznu naknadu i mjesečni royalty (također naknada u fiksnom iznosu ili u postotku od prometa koji počinje od 6%) koji omogućava davatelju franšize da pruža obuku, istraživanje i razvoj, i podršku za cijelu franšiznu operaciju.

Ukratko, franšizer kupuje tuđe znanje, iskustvo i način poslovanja.