Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Nijaz Zečević – Zeka 1953-2012.

alt Nakon kratke i teške bolesti  u 59-toj godini života u Visokom je preminuo Nijaz Zečević – Zeka, jedno od najvećih imena NK Bosna svih vremena.

Nijaz Zečević – Zeka je cjelokupnu fudbalsku karijeru proveo u redovima NK Bosna. Još kao junior postao je standardan prvotimac 1971. godine, a narednih 10 godina bio je nezamjenjiv prvotimac, kapiten i vođa tima u svakom smislu te riječi. Bez obzira na ozbiljne ponude puno većih i bogatijih klubova tog vremena bivše Jugoslavije Zeka nije nikada mijenjao boju dresa i do kraja aktivne igračke karijere nosio je žutoljubičasti dres. Prvotimac je postao kada je Bosna bila u Drugoj ligi – Jug, a zatim je nekoliko godina kasnije proglašavan najboljim igračem kompletne Republičke lige BiH. Ljeta 1978. NK Bosna ponajviše zaslugama i golovima Zečevića ostvaruje historijski uspjeh u ulazi u Drugu ligu – Zapad u kojoj naredne dvije godine igra ozbiljnu ulogu i stalno je u vrhu tabele (najveći uspjeh četvrto mjesto). Godine 1979. bio je svrstan u reprezentaciju Druge lige – Zapad koja je igrala utakmicu protiv reprezentacije Druge lige – Istok na stadionu JNA u Beogradu, a upravo na toj utakmici proglašen je i za najboljeg igrača utakmice.

Igračku karijeru u NK Bosna je okončao 1982. godine i to relativno mlad, u 29. godini života. Nakon toga rekreativno i povremeno je igrao za FK Zanatlija. Poslije rata kratko je bio i u stručnom štabu Bosne za vrijeme takmičenja u Premijer ligi BiH. Klub se 2006. godine odužio Zeki za sve što je uradio za NK Bosnu tako što je i zvanično proglašen legendom kluba.

Dženaza Nijazu Zečeviću – Zeki će se obaviti na Gradskom groblju u Visokom u utorak 03.04, poslije ikindije-namaza.

{joomplucat:453 limit=20|columns=4}