Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Džamija i historijski park na zemljištu između Doma zdravlja i MSŠ “Hazim Šabanović”?

altPitanje izgradnje džamije  na platou između JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko i MSŠ “Hazim Šabanović” – ponovno  je aktuelizirano na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Visoko. Diskusiju je inicirala općinska Služba za privredu, budžet i razvoj tražeći od vijećnika da se izjasne o izmjeni  namjene dijela prostora  Urbanističkog plana grada Visokog  koji je do sada bio namijenjen kao prostor  za proširenje Doma zdravlja. Odlukom vijećnika ovaj će prostor od sada imati namjenu „prostora za centralne sadržaje”, odnosno po prijedlogu, na ovoj parceli planirana je izgradnja džamije i historijskog parka koji je iniciralo nadležno kantonalno ministarstvo  s izdvajanjem 400.000 KM iz budžeta kantona. Historijski park je kantonalni projekat i gradit će se i u Zenici i Kaknju i ako ga ne prihvatimo vjerovatno nećemo raspolagati ni sa obećanih 400.000 KM iz kantonalnog budžeta. Hoće li zaista ovi objekti bit i i izgrađeni, odlučit će građani na javnoj raspravi koja će biti provedena u naredna dva mjeseca.

Diskusija vijećnika vodila se u smjeru  potrebe da se u ovom vremenu bilo šta gradi na ovoj parceli – te dobre procjene potrebe proširenja zgrade Doma zdravlja. Još prije 13 godina dio ove parcele dodijeljen je IZ Visoko za gradnju džamije, ali taj projekat nije realizovan iz tehničkih razloga, a i dodjeljena parcela je bila prevelika za džamiju koja je planirana za  gradnju – pojasnio je vijećnik Sabahudin Čehajić. Postavljeno je i pitanje zašto se iz kantonalnog budžeta dodjeljuju sredstva od 400.000 KM za izgradnju konkretno historijskog parka kada u Visokom ima najmanje jedan prioritetniji projekat u koji bi se ta sredstva mogla uložiti, a u Visokom  ima nekoliko  lokacija izuzetnog historijskog naslijeđa, tako da je historijski park donekle i suvišan. Vijećnici su pitali i koja je stvarna potreba izgradnje historijskog parka, te može li se graditi nešto drugo ili možda ne graditi ništa – da se čekaju bolja vremena i bolje prilike za eventualne građevine koje bi bile korisne i budućim generacijama.alt

Prema podacima Službe za prostorno uređenje i imovinsko – pravne poslove, radi se o parceli veličine 10 dunuma čija je  tržišna vrijednost oko 100 KM po kvadratnome metru. Većina zemljišta je u vlasništvu Općine Visoko izuzev jedne parcele koja je u privatnom vlasništvu. Kako je planirano, u izgradnju historijskog parka, ako dobije podršku tokom javne rasprave, trebalo bi biti uloženo i 400.000 KM iz općinskog budžeta pored isto toliko sredstava s nivoa kantona.

Izgradnja džamije je nesigurna iako, kako kažu u IZ Visoko, za njom ima stvarna potreba za mještane koji žive na ovom području, ali će javna rasprava dati mišljenje i vjerovatno još  drugih prijedloga.