Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Duga je tradicija i povezanost BiH sa R. Turskom, poručeno je iz Istanbula

Asocijacija bošnjačkih studenata u Istanbulu je priredila obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Sve se održalo na Fatihu, a broj posjetilaca je prešao očekivanja i samog organizatora.

Nakon himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske, gostima u prepunoj konferencijskoj sali se obratila predsjednica Asocijacije Emina Dželilović koja je tom prilikom upoznala goste s aktivnostima Asocijacije, ali i s time što će ova Asocijacija poduzeti u budućnosti za studente sa prostora bivše Jugoslavije.  Nakon Dželilovićeve prisutnima se posebno obratio i ministra kulture i sporta Salmir Kaplan koji je i izazvao velike ovacije obraćajući se gostima na bosanskom i turskom jeziku. On je naglasio da nije bilo slične organizacije koja okuplja studente iz BiH i šire dok je on bio student u Istanbulu, te kako Asocijaciji želi jos mnogo uspjeha u budućem radu. Ministar Kaplan je posebni prisutnima ukazao na historijsku važnost 1. marta kao jednog od dva najvažnija datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

Ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić nakon zahvale organizatoru na pozivu svoje obraćanje je fokusirao na to kako bosanski jezik postoji i postojao je i mnogo prije 1992. godine, pokazujući auditorijumu Bosansko-turski rječnik od Muhamed Hevai Uskufija iz daleke 1631. godine, kojem je suizdavač bilo upravo ministarstvo nauke i kulture. Posebno je naglasio, da je ovo jedan od najstrarijih rječnika objavljenih na Balkanu, te da to znači dugu i bratsku tradiciju Bosne i Hercegovine sa Turskom.

Skupu je prisustova i gost iz SAD-a dr. Aras Konjhodžić, predsjednik Federacije balkanskih udruženja Amerike, koji je  poručio da velika snaga BiH leži upravo u njenoj dijaspori, te da se nada da će jednog dana biti i Bošnjak predsjednik SAD-a.

Nakon programa svim govornicima i prijateljima  Asocijacije uručene su zahvalnice i knjige. Naglašeno je kako se svi nadaju da će ovakve manifestacije postati tradicija u Turskoj, u kojoj prema nekim procjenama živi od 2-5 miliona Bošnjaka.

Tokom dvodnevne posjete Istanbulu, ministri su osim prisustva svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, u petak uvečer imali i radnu večeru sa poznatim turskim ljudima iz poslovnog svijeta, ali balkanskog porijekla, studentima, i članovima Asocijacije.

Edvin Kanka Ćudić