Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispak premašio prijeratnu proizvodnju

Prošla godina u Vispaku će ostati zapamćena po rekordnom plasmanu strateški najvažnijih proizvoda za ovu domaću prehrambenu industriju. Do punog izražaja došao je, prije svega, kvalitet Vispakove kafe, a zatim i ostalih proizvoda. Pozitivan trend nastavljen je i u 2012. godini, tako da je neto realizacija Vispaka u februaru ove godine iznosila 32,66 posto više u odnosu na isti period lani.

Plasman kafe u prošloj godini je za 17 posto veći u odnosu na prijeratnu realizaciju, čime je postignut najbolji rezultat u četredesetogodišnjoj historiji Vispaka. Ističe se brand Zlatna džezva, a slijede ga Espresso, Bosnia i Viscafe. Istodobno, realizacija kafe u 2011. godini veća je za 32 posto u odnosu na 2010. godinu.

Rekorde su zabilježili i proizvodi iz programa Bosanske kuhinje, a realizacija juha i čorbi najveća je dosadašnja realizacija zabilježena od postojanja Vispaka i istodobno je veća za 40 posto u odnosu na 2010. godinu. Prednjače Begova čorba, Tarhana i Vita začini i dodaci jelima, dok su ostali začini isto tako zabilježili porast realizacije u odnosu na 2010. godinu za 28,5 posto.

Ne zaostaju niti proizvodnja i plasman čokoladnih kremova, čija je ralizacija 19 posto veća u odnosu na 2010. godinu. Tako je primjerice brand Chocomilk zabilježio najbolju realizaciju u posljednjih pet godina, koja je za 32 posto bolja u odnosu na 2010. godinu.

„Godinu dana nakon što je kompanija Vispak postala članica AS GROUP, premašena je prijeratna realizacija kafe kao strateški našeg najvažnijeg proizvoda i zabilježeni su rekordni rezultati. Nesumnjivo da je u prvom redu kvalitet Vispakove kafe, a zatim i ostalih proizvoda bio presudan za ovakav pozitivan rezultat. Ipak, do punog izražaja su došle i prednosti i sinergija koju je AS GROUP stvorila putem kompetentnog menadžmenta, osiguranja likvidnosti, distribucije, te marketinško-komunikacijskog nastupa”, pojašnjava Rusmir Hrvić, direktor Vispaka.

Pozitivan trend nastavljen je i u 2012. godini, tako da je neto realizacija u februaru ove godine iznosila 2.065.607,93 KM što je za 32,66 posto bolji rezultat u istom periodu lani.