Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Samo jedan osvrt na komšiju iz Maoče

Piše: Edvin Kanka Ćudić

Zaista mi nije bio cilj pisati o ovoj temi, ali morao sam okrenuti stranicu papira i napisati nekoliko rečenica o svome rodnom gradu, Brčkom. Kada bi se ova priča iliti prostije-skandal izbjegli, nama novinarima bi visilo o vratu i savjesti što to nismo pokušali sati u javnost. Uopćeno govoreći, nije ovo slučaj koji je iz bogatog Distrikta na sva zvona objavljen, pa da se zemlja trese kao u Vanu, nego je priča koja se krije i mišju rupu. Naravno, krije se kako se na mlađe političare iliti pak buduću (ne)snagu, crna mrlja ne bi bacila. Uz dužno poštovanje SDA-ovih političara bosanskog Hong Konga, priča započinje ovako.

Kako je to sve krenulo niz brdo u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, ali i nama dobro znane Maoče nije ništa nepoznato. Međutim, ovaj put je nešto malo drugačije, jer nije situacija povezana sa vehabijama, nego sa bivšim efendijom Esedom Kadrićem, za kojeg je inače dobro znano da cijela Maoča daje glasove na izborima. Samo dva mjeseca nakon što je zasjeo u fotelju Šefa Odjela za obrazovanje protiv njega je podnesena prijava nadležnim organima. Predmet prijave su nezakonite radnje koje je navodno počinio Kadrić prilikom ugovaranja prijevoza učenika, koje su potpisale svi direktori škola u Brčko distriktu osim direktora Ekonomske škole Elizabete Dervišević. Naime, za širu javnost, Dervišević na području Distrikta vrijedi za najjačeg direktora obrazovne ustanove, i nalazi se na čelu ove javne institucije punih 12 godina. To je inače prvi direktor, koji je ujedinio učenike različitih nacionalnost, i to onda kada je to u Distriktu bilo smatrano nemogućom misijom. Od strane profesora ove ustanove tretirala se kao najbolji direktor Ekonomske škole od njenog postojanja. Za vrijeme njenih mandata, na ovu školu se nikada nije mogla osjetiti doza nacionalne netrpeljivosti.

Kadrić se prvo odlučio suprotstaviti prvom direktoru obrazovnih ustanova distrikta, Elizabeti Dervišević, a onda i direktoru SDA Brčko-Ahmetu Derviševiću. Sve u cilju zauzimanja vlasti.

Međutim, novom ministru direktorica Dervišević nije pasala. On je naime, odlučila postupiti po zakonu, kojem se obavezala na početku svoje direktorske karijere još ‘94 godine na teritoriji općine Slobodno Brčko. A šta je ustvari taj Kadrić naumio. „Naime, sa 1 KM podigao je cijenu na 4 KM mjesečne karte koju budžet plaća i oni hoće sad da oslobode odjel za obrazovanje odnosno, sebe kao šefa, te hoće da direktori otvore svoj račun i da na njihov račun direktora legnu dječje pare i da sa njihovog direktorskog računa prebacuje novac na kompaniju za gradski prijevoz d.o.o.Krajnović Brčko, što naravno nije po zakonu, to i sami možete zaključiti. Morali smo potpisati da će direktor biti zastupnik naše djece, kaže jedan od roditelja, koji ovom prilikom želi ostati anoniman.

Da zlo bude još veće, a da Esed Kadrić, doskorašnji poslanik SDA u brčanskoj Skupštini, na poziciji Šefa Odjela za obrazovanje, pokušava preuzeti još veću vlast pokazalo se i nas drugom primjeru. Kako se to nije završilo samo prijavom direktora škola, jer je Kadrić uporno vršio silu i prisilu na obrazovnu ustanovu kako bi postavio novog direktora, a postojećeg proglasio za nesposobnog, odmah se nakon toga okrenuo i protiv dosadašnjeg lidera brčanskog SDA Ahmeta Derviševića. Na redovnom zajedanju skupštine Stranke Demokratske Akcije u Brčkom dužnosti predsjednika razriješen je Dervišević, potvrđeno je od više izvora u ovoj stranci. Naime, na sjednici je razmatran izvještaj o radu koji članovi skupštine nisu podržali, te se nakon toga pristupilo razrješenju Derviševića sa funkcije predsjednika SDA u Brčkom. Za vršioca dužnosti predsjednika SDA u Brčkom predložen je Admir Mujkanović, a taj prijedlog je poslan na razmatranje predsjedniku SDA BiH Sulejmanu Tihiću. Legalni predsjednik Ahmet Dervišević je u izjavi kazao da je „SDA ozbiljna politička opcija koja ima svoj Statut i Poslovnik“.

„Zaista ne znam šta se dogodilo. To je bila nekakva grupacija koja je nazvana ‘Maočka ćetenija’ koja je donijela zaključke koje, ne znam kako će, provesti u djelo. Nastavljam raditi najnormalnije svoj posao, a i oni neka rade i odgovaraju za svoj rad“ kazao je predsjednik Dervišević.

Mujkanović je rekao da je u utorak održana redovna izvještajna skupština stranke na kojoj je podnesen izvještaj o dosadašnjem radu SDA u Brčkom. Te i to da „Skupština nije usvojila taj izvještaj, nakon čega je uslijedilo izglasavanje nepovjerenja, sada već bivšem, predsjedniku stranke Ahmetu Derviševiću. Nakon toga skupština je predložila mene za v.d. predsjednika SDA u Brčkom. Sve je upućeno prema Centralni SDA odakle očekujemo odgovor“. Odgovarajući na pitanje „šta je bilo problematično u izvještaju“, Mujkanović je kazao da je bilo „problematično to što dosadašnji predsjednik nije redovno održavao sjednice“; „Naravno osim spomenutog postoji i niz drugih problema, među kojima su i finansijski problemi u stranci. Sve je urađeno po Statutu“ kategoričan je ostao Mujkanović.

Na pitanje da li je intervenirala, čak i policija, Mujkanović je odgovorio potvrdno: „Intervencija policije je uslijedila nakon završetka skupštine jer je Dervišević ukrao pečat od sekretara SDA. Vjerujem da policija radi na tome i da će pronaći pečat“. Skupština SDA je održana u prostorijama mjesne zajednice Broduša jer, prema Mujkanovićevim riječima, „stranka nema uslovne prostorije da to bude upriličeno u prostorijama“, te da je to sve produkt nerada i samovolje jednog čovjeka. Nakon toga Dervišević je kazao da to neće komentirati jer se radi o ‘lokalnim sijelima’- „Neka rade šta hoće, a pečat je kod predsjednika“ kazao je Dervišević.

Bilo kako bilo ‘Maočka ćetenija’ se upravo bori da preuzme vlast u bosanskom Hong Kongu. Isto tako se bore da postanu i osvoje vlast na više pozicija, pa ovako i u obrazovnim ustanovama. Treba napomenuti da nam izvor nije rekao ko je i koja je ustanova u pitanju, ali jeste poznato svima nama ko je direktor Ekonomske škole u Distriktu. U slučaju da se dogodi neka disciplinska, ili pak otkaz, onda ćemo sigurno znati o kojoj se osobi tačno radilo, ali i Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH i Helsinški komitet za ljudska prava Bosne i Hercegovine će znati da se mora okrenuti na preispitivanje rada i zloupotrebe funkcije Kadrića i Kadrićevih poslušnika unutar SDA i Odjela za obrazovanje Brčko distrikta. Tako će Kadrić sutra možda i okrenuti glavu na cesti kada me bude vidio, ali dosta je Bosni onih koji ruše nečija prava i uspostavljaju svoju vlast onako kako to njima odgovara, jer kako to veliki Voltair reče: „Politika je da se u najboljem vremenu najbolje laže!“