Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U nekoliko škola na području visočke općine – nema uslova za početak nastave

Još je neizvjestan nastavak školske godine u školama na području općine Visoko. Iz razgovora sa Senadom Zukanom, predsjednikom Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na području općine Visoko, saznajemo da je situacija na terenu izuzetno teška. Škole su suočene s nedostatkom ogrijeva, a prohodnost nije zadovoljavajuća.

Podsjećamo, na posljednjem sastanku Općinskog štaba civilne zaštite zaključeno je da se pojača čišćenje prilaza školama i pločnicima kako bi se učenicima olakšalo kretanje. Međutim, na terenu situacija nije puno bolja ni dan prije zvaničnog nastavka školske godine. U svim školama  nastavno osoblje je očistilo školska dvorišta, ali problem predstavljaju neočišćene saobraćajnice i pločnici, ali i prijevoz učenika iz udaljenijih područja koji je u prekidu zbog vremenskih neprilika.

“Konkretno u školi Musa Ćazim Ćatić u Velikom Čajnu imamo problema s nedostatkom ogrijeva. Također problem je i prijevoz učenika, djeca iz Malih Trnovaca i Šošanja neće moći doći u školu jer autobusi ne voze, a  ako i  počne nastava, bit će organizovana po skraćenom trajanju” – ističe Zukan.

Kako saznajemo od Rasima Bajrića, pomoćnika ministrice obrazovanja ZDK, iz visočkih škola nema nikakvih obavijesti o stanju na terenu, osim iz OŠ “Alija Nametak” na Bucima iz koje su primili obavijest da zbog velikih snježnih nanosa u ovom dijelu neće biti organizovana nastava za učenike područne škole u Goduši.

Direktori osnovnih i srednjih škola visočke općine u narednim satima  oglasit će se o eventualnim izmjenama i početku nastave prekinute zbog velikih snježnih padavina.