Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Građani nezadovoljni čišćenjem grada

Prema riječima nadležnih službi za održavanje čistoće i bezbjednosti grada i općine, svi glavni putni pravci su prohodni. Međutim, ogromne količine snijega na trotoaru i mimoilaženje pješaka i vozila na kolovoznoj traci daju drugačiju sliku u očima posmatrača od one koja se plasira u javnosti. Na sedmoj sjednici Općinskog  štaba civilne zaštite raspravljalo se o tri tačke: 1. referisanje stanja; 2. dalji pravci djelovanja štaba, te procjena djelovanja situacije nakon otopljavanja snijega. Problem neočišćenog snijega povlači za sobom mnoga pitanja – kompletno organizovanje života u drugačijim okolnostima od normalnih. U četvtrak počinje školska nastava, a svi putevi do škola su neočišćeni. Na sjednici je dogovoreno rješavanje istog problema kako bi đaci neomatano obavljali svoje školske aktivnosti. Nijaz Šahinović, komandir Štaba civilne zaštite naveo je da 1200 đaka nemaju omogućen prilaz srednjoj školi. Kao prijedlog naveo je i mogućnost angažovanja učenika u akcijama čišćenja.

“Imam osjećaj da građani nisu zadovoljni čišćenjem na području grada“- riječi su Mensura Halilovića, komandira Policijske stanice Visoko, ističući da je povećan broj saobraćajnih nezgoda uzrokovanih stanjem na putevima i povećanom frekfencijom vozila. Halilović je također istakao da nije postignut zadovoljavajući nivo s pojašnjenjem kako pločnici nisu očišćeni. Veliki problem predstavlja i činjenica da se ogromne količine snijega nemaju gdje odlagati, naročito  u uskimu ulicama  s niskim krovovima u kojima je otežan rad ili skoro nemoguć pristup. Najnepristupačnije ulice su Perendina, Špiljakova i Tjesnac. O tome je govorio Predrag  Mitrović, predstavnik JKP „Visočica“ koji je istakao da je u petak navečer počeo odvoz snijega iz ulice Čaršijska do Sebilja, ali je za konkretnije pomake potrebno više mehanizacije. Stanje na području grada i dalje je urgentno, ali za veće pomake potrebno se usuglasiti na Kolegiju i Općinskom vijeću – izjavio je načelnik.

Stanovništvo bi trebalo imati u vidu ogromne količine snijega, kao i ledenice koje prijete sa krovova.Također se treba povesti računa o ispravnosti dimnjaka i instalacija. Gdje sa ogromnim količinama snjega nakon otopljavanja te kako se ponašati kad minus pređe u plus, saznat ćemo na novoj sjednici u četvrtak 16. 02. u 12.00 sati. U planu je formiranje i druge Komisije za procjenu šteta pričinjenih velikim snježnim padavinama. Dalji pravci štaba su da štab zasijeda i dalje…