Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nije se pojavio niko iz JKP “Visočica”, nema škole narednih sedam dana, dodatnih 20.000KM Javnim preduzećima, nezadovoljstvo izvještavanjem RTV Visoko

Danas je održan i drugi po redu sastanak Općinskog štaba civilne zaštite kojem su predsjedavali općinski načelnik Munib Alibegović i komandant štaba Nijaz Šahinović. Tri tačke Dnevnog rada su bile o kojima se diskutovalo:

  1. Izvještaj o poduzetim mjerama
  2. Izvještaj o radu
  3. Poduzimanje daljnih mjera

U svom uvodnom dijelu načelnik Alibegović je upoznao prisutne sa informacijama kojima on raspolaže:

– Odobrena su dodatna sredstva za mjesec februar Javnim preduzećima uvećana za 50% što je posmatrano u novcu 20.000KM, a koja bi se trebala utrošiti za angažman dodatne mehanizacije i gorivo. Upućen je poziv građanima za mobilizaciju i masovno čišćenje u najugroženijim područjima. Riješen je i problem sa agregatom koji je prijeko potreban da bi stanovništvo imalo uredno snadbevanje vodom u slučaju da dođe do nestanka električne energije. Fitma Kovina je u ovom slučaju izašla u susret i ustupila svoj agregat. U odnosu na jučerašnji dan područje prohodnosti se povećava.

Dragan Božičković – pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu:

– Firma Prevent nam je stavila na raspolaganje jedno interventno vozilo sa vozačima i potrebnim gorivom. Imamo informacije da su posebno ugrožena područja Pertac, Zbilje Srhinje. Sa ovog mjesta želio bih pozvati građanstvo za što veće samoorganizovanje.

Nakon obraćanja Dragana Božičkovića načelnik je zatražio i da predstavnici JKP „Visočica“ podnesu svoj izvještaj o radu, međutim na njegovo opšte iznenađenje na sastanku nije bilo nikoga od predstavnika ovog javnog preduzeća. Zatraženo je da u zapisnik uđe informacija na se niko nije pojavio izovog preduzeća.

Kenan Karavdić – zamjenik direktora JKP „Gradska Groblja“:

– Iz naše zone odgovornosti u posebno teškoj situaciji su područja Šošnje i Podvinci. Posebno se želimo zahvaliti PU Visoko koji su pomogli u radu. Za konkretnije mjere potrebna je jača mehanizacija zbog velikih količina snijega. Imali smo poziva mještana Brezovika, Kondžila, Džindića gdje je situacija teška, a ima bolesnih i trudnica. Pokušavamo angažovati ljude sa tih područja koji imaju vlastitu mehanizaciju i da u koordinaciji s nama napravimo najbolje što je moguće u ovim okolnostima.

Nahida Fejzić – Nadzorni organ:

–  Intezivno se radilo u protekla 24 sata. Neprohodne su ostale jedino ulice u koje se nije moglo ući zbog parkiranih automobila. Najavljeno je da bi uskoro u dvije glavne ulice mogao biti riješen problem dvosmjernog saobraćanja koji je jeophodan i zbog javnog prevoza. U ovom trenutku poseban problem je sa takozvanim padinskim ulicama i u Donjoj Mahali. Za danas je predviđeno da se posebno obrati pažnja na čišćenje područje Carice dok se snijeg deponuje na posebne punktove.

Zehrudin Buza – zamjenik komandira PU Visoko:

–  Situacija zadovoljavajuća, nije bilo nezgoda niti je zabilježen neki slučaj kriminaliteta. Angažovane su i  dvijeposebne interventne ekipe. Posebno smo angažovani i po pitanju nepropisno parkiranih automobila koji smetaju u raščišćavanju ulica. Na uluazu u Visoko također imamo posebnu ekipu koja je zadužena da vozilima koja ulaze u Visoko sugeriraju vezano za eventualni parking i kretanje. Ako je moguće da ovaj „Krizni štab“ na određeni način finansijski pomogne PU Visoko u smislu goriva za automobile.

Nijaz Šahinović – komandant Kriznog štaba:

– Sa ovog mjesta želio bih zamoliti stanovništvo da što je moguće manje koriste vlastite automobile i koriste javni prevoz, posebno jer je sutra radni dan i bit će veoma teško kontrolisati saobraćaj i samo parkiranje vozila. Ministrica Galijašević je poslala zvanično saopštenje za javnost u kome se obustavlja nastava u školama narednih 7 dana.

Fahrudin Bukić – Vatrogasna jedinica Visoko:

– U protekla 24 sata zabilježena dva požara i to u području Čekrekčija i Gračanice. Ekipe Vatrogasne službe iste lokalizovali i u te svrhe koristili dva vozila i pet vatrogasaca. Angažovano 70% jedinice koja svakodnevno dežura 24 sata.

Sastanak je završio riječima načelnika općine kako prema procjenama i sugestijama iz vlade kantona još nije preporučljivo proglašavati stanje elementarne nepogode. Novi sastanak je zakazan za sutra u 10.00 sati. Zavisno od situacije komandant štaba po potrebi sastanak može sazvati i ranije. U komunikaciji sa ministrom Seferovićem zvanične informacije iz Kantona kažu da je zabilježeni snijeg u Visoko 91 centimetar dok je u Zenici 51 centimetar. Nevrijeme je više zahvatilo, kako ga zovu, „Gornji dio Kantona“ (Olovo, Vareš, Breza, Visoko). Organizovan je i poseban Krizni štab pri ministarstvu zdravstva u ZDK.

Interesantno je da je načelnik na kraju iskoristio priliku i da se dotakne medija i njihovog načina informisanja javnosti te istakao da nije zadovoljan izvještavanje lokalne RTV Visoko koja se kako je ikstakao finansira sa budžeta Općine, dok su ostali mediji korektno i opširno izvještavali o ovoj kriznoj situaciji.