Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ni ja ni generalni sponzor se nemamo namjeru povući, želimo jaku Bosnu-Prevent, isključivo sa domaćim snagama!

Ovog vikenda nastavlja se takmičenje u rukometnoj Premijer ligi BiH. Nakon prvog dijela sezone Bosna-Prevent je šesta na tabeli i prilično stabilna kada je opstanak u pitanju. U ovoj zimskoj pauzi je u RK “Bosna-Prevent“ došlo i do određenih kadrovskih promjena, pa je tako krajem prošle godine odstupila dotadašnja predsjednica kluba Edina Hasečić, te još neki članovi Upravnog odbora, a ulogu v.d. predsjednika je preuzeo gospodin Emir Fejzović, dotadašnji potpredsjednik, a inače savjetnik općinskog načelnika. Više od mjesec dana je gospodin Fejzović na funkciji predsjednika kluba, pa smo uoči početka drugog dijela prvenstva odlučili napraviti jedan intervju s njim.
Gospodine Fejzoviću, dosta aktivnosti je bilo u klubu od kada ste vi preuzeli predsjedavanje, pa nam recite, da li je bilo nekih promjena i da li su one bile u pozitivnom smislu?

– Pa evo, reći ću da je zaista bilo dosta aktivnosti u ovoj, kako bi sportisti rekli, „mrtvoj“ sezoni. Prije svega obavljeni su pregovori s nekim igračima kako bi u zimskom prijelaznom roku mi malo ojačali svoje redove. Politika kluba u ovom trenutku je, a bit će takva i u narednom periodu, da se oslanjamo isključivo na domaće snage. U skladu s tim smo mi obavili razgovore sa našim bivšim igračima, Farukom Halilbegovićem, Farukom Vražalićem, Harisom Limom i Uzeirom Maslom. Ponudili smo svoje uslove, imajući u vidu da su to sada već formirani igrači sa određenom reputacijom, ali i trenutnu vrlo tešku finansijsku situaciju u klubu. Nakon tih pregovora, uspjeli smo postići dogovor samo sa Uzeirom Maslom, dok su ostali izabrali druge klubove. To je bio njihov izbor i i mi ga poštujemo. Mi smo svima njima garantovali da ukoliko pronađu bolji angažman u bilo kojem trenutku, klub neće praviti smetnje za odlazak, međutim ni to nije bilo dovoljno i šta je tu je. Uporedo s tim aktivnostima oko dovođenja pojačanja, mi nismo zaboravili ni naše mlade igrače koji su iznijeli veliki teret prvog dijela sezone. Svi oni su bili pozvani na kraju kalendarske godine na jedan sastanak, gdje smo im se zahvalili i čestitali, te ih nagradili jednim skromnim finansijskim iznosom, kao svojevrsnim poticajem. To nije sve kada su ti mladi igrači u pitanju, jer konačni cilj je da se sa svima njima potpišu određeni stipendijski ugovori, kako bi se na bilo koji način oni vezali za klub i kako bi se spriječio neki egzodus tih igrača iz kluba, bez reda i određenog dogovora i sa klubom. U velikoj mjeri smo u tome i uspjeli i evo neću reći 100%, ali vrlo blizu i tog postotka su pregovori i dogovori uspjeli i sada imamo prilično jasnu situaciju po tom pitanju. Sve smo uradili transparentno, igrače smo rangirali prema kriteriju koji je odredio stručni štab i mislim da su svi zadovoljni, s tim da uvijek postoji i dodatna nagrada ukoliko bi se neko tokom sezone posebno isticao. Moram ovdje posebno izdvojiti našeg novopečenog reprezentativca Tarika Vranca i izraziti naše veliko zadovoljstvo njegovim pozivom u A selekciju. Napominjem, naš konačni cilj je da za klub igraju isključivo domaće snage i mi ćemo se u narednom periodu opet potruditi da vratimo sve naše igrače u svoj matični klub, Bosnu-Prevent.

Zna se da u klubu već duže vrijeme vlada vrlo teška finansijska situacija, pa nas posebno zanima kako ste uspjeli premostiti taj problem u ovom periodu od kada ste na mjestu predsjednika, jer troškova je sigurno bilo, a slijede i novi kada počne drugi dio sezone?

– Nije tajna da je situacija vrlo teška, da smo imali blokirane račune, pa onda i još nekih novoprispjelih obaveza koje su nas dodatno opteretile, ali ja ovdje moram posebno istaći našeg generalnog sponzora Prevent i gospodina Almira Jazvina koji su dali ogroman doprinos bez kojeg bi bilo jako, jako teško prebroditi ovaj period. Osim gospodina Jazvina, moram se zahvaliti pojedinačno i gospođi Aidi Salkić, portparolu Preventa, te direktoru Moje Banke gospodinu Emiru Bijediću, koji su imali razumjevanja za sve probleme kluba, izdvajali svoje vrijeme u velikoj mjeri i uvijek bili od velike pomoći. Uz njihovu pomoć i naravno pomoć Općine Visoko, čiji sam ja može se reći zastupnik u ovome svemu, sve one „goruće“ probleme smo vrlo brzo rješavali. Tu spadaju obaveze prema Centrotransu koji je naš prijevoznik i bez kojeg ne možemo normalno ući u nastavak sezone, obaveze prema Rukometnom savezu u vidu kotizacije, a blokadu od strane Sarajevo osiguranja smo do sada 50% sanirali i u dogovoru sa direktorom Zijadom Breščićem ćemo i to uskoro riješiti. Moram ovdje spomenuti i aktuelnog predsjednika RSBiH gospodina Mirsada Sirću koji nam je pomogao da ostvarimo kontakte sa nekim sponzorima, prije svega „BH Telecomom“, te „Visokogas“ i „VGT-osiguranje“, kao naše stalne sponzore.

Igrače ovdje niste spomenuli. Kakva je situacija po tom pitanju i da li su tu dugovanja velika, da li se može dogoditi neko nezadovoljstvo među njima i kakva je situacija sa neophodnom opremom koja je također već godinama kamen spoticanja?

– Već sam rekao da smo s igračima i stručnim štabom imali jedan sastanak na kraju godine gdje su oni skromno nagrađeni, tačnije u skladu s trenutnim mogućnostima, ali cilj ove Uprave je da se pokuša tekuće obaveze redovno izmirivati, dakle da se ne ulazi u neke dubioze po tom pitanju. U skladu s tim smo krajem decembra isplatili jedan veliki dio obaveza, a do utakmice u Zavidovićima slijedi još jedna plata igračima i stručnom štabu. Ono što mi vidimo je da su oni zadovoljni i to je za sada najbitnije. One stare dugove ćemo pokušati pomalo riješavati, naravno koliko budemo u mogućnosti. Želimo da ta dugovanja ne budu tajna i da svi znaju koliko je klub u ovom momentu dužan, iako mislim da u odnosu na druge klubove, to čak i nije tako strašno. A evo kada ste spomenuli igrače, primjer koliko želimo da ne budu zapostavljeni je i Emil Bećar koji je povrijeđen i koji će morati na operaciju, a klub je spreman da učestvuje u troškovima iste. Što se tiče opreme, na putu smo da taj problem konačno dugoročnije riješimo. Obavili smo razgovore s gospodinom Zekerijahom Kovom, direktorom firme „Kovo Komerc“, kako bi obnovili saradnju koja nije bila baš najbolja u prethodnom periodu i uspjeli napraviti jako dobar dogovor sa tom firmom i njihovim partnerom, firmom „GMS“ iz Viteza. Naš klub će dobiti kompletnu opremu, a u to spadaju dvije garniture dresova, patike, trenerke, lopte, torbe… itd i ukupna vrijednost iste je 9.000KM, a troškove će u omjeru pola-pola, snositi pomenute firme i naš klub, pa se gospodinu Kovi još jednom iskreno zahvaljujemo, jer je ovo zaista dobar dogovor, a i saradnja bi mogla biti dugoročna

Na kraju pitanje koje se već nekoliko puta postavljalo, ali i pored odgovora da će biti uskoro, još uvijek se nije dogodilo, a to je Skupština kluba. Zato ponovo pitamo kada će biti održana i da li na njoj možemo očekivati vaše povlačenje i kako po tom pitanju razmišlja generalni sponzor Prevent?

– Znam da zvuči kao ponavljanje, ali Skupština će zaista biti uskoro, jer je i naša želja da se ona što prije sazove i da dobijemo taj finansijski izvještaj kako bi se znalo na čemu smo. Na drugi dio pitanja ću jasno odgovoriti da meni, a ni generalnom sponzoru nije cilj povlačenje. Mi želimo pomoći i učestvovati u radu kluba, samo je pitanje da li će to biti u funkciji predsjednika, potpredsjednika ili člana Uprave, sasvim je svejedno. Smatramo da ovaj klub ima budućnost i perspektivu, dobre temelje, sjajne omladinske pogone koji su naša budućnost i evo ovom prilikom ću se posebno zahvaliti svim roditeljima te djece, njihovim trenerima, koordinacionom odboru, ljudima koji posebno pomažu rad tih selekcija, jer su to svojim zalaganjem zaslužili. Dakle, ne pomišljamo na povlačenje i s nestrpljenjem očekujemo Skupštinu, kako bi ona osim izvještajne, bila i izborna i kako bi naš Upravni odbor dodatno ojačali nekim imenima. Već imamo i neke nagovještaje, obavio sam i neke razgovore sa privrednim subjektima naše općine i otvoreni samo za svaki vid saradnje. Čak i verbalna podrška koju smo do sada dobili od nekih legendi  kluba, poput Kemala Vražića-Ibeta, dobro nam dođe. Poručio bih ovom prilikom i našim navijačima da su nam jako potrebni, da moraju razumjeti našu trenutnu situaciju i da tribine na domaćim utakmicama moraju biti ispunjenije nego do sada. Naša vizija je jaka i dobra Bosna-Prevent sa isključivo domaćim snagama, a za to nam treba vremena i razumjevanja, zaključio je v.d. predsjednika RK“Bosna-Prevent“ gospodin Emir Fejzović.