Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra Babić: Tražit ćemo da općine značajnije sufinansiraju ono čime upravljaju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona ipak je popustila pritiscima javnosti i odlučila da promjeni svoju odluku o «polovljenju» sredstava za kulturu. Podsjetimo, prije nepun mjesec  smo objavili da je Nacrtom budžeta za 2012. predviđeno za 51 posto manje sredstava za kulturu, jer, kako je navedeno, «nije u redu da Kanton finansira, a općine upravljaju institucijama kulture».

Nakon najave smanjenja finansiranja Bosansko narodno pozorište, biblioteke u Kantonu, te muzeji, najavili su značajnu redukciju svog rada ili čak i «zaključavanje vrata».

Da taj «luksuz» sramote pred građanima sebi ne mogu dopustiti u izbornoj 2012. godini, «čuvari sehare» u ZDK su brže-bolje promijenili odluku, pa će, kako nam je potvrđeno, u prijedlogu budžeta koji će narednih dana dobiti poslanici Skupštine ZDK, za kulturu biti ipak «vraćen» budžet od tri miliona KM, dovoljan tek za finansiranje troškova i plaća uposlenika pozorišta, muzeja, biblioteka i drugih ustanova kulture.

– Odmah po usvajanju budžeta krenut ćemo u dijalog s općinama da nam se ovakva situacija ne ponovi u 2013. godini, jer ćemo tražiti da oni značajnije sufinansiraju ono čime upravljaju, kaže ministrica za finansije ZDK Amra Babić.

(Zenicablog.com)