Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spalionica – jedinica mjere za visočko političko licemjerstvo

Sve licemjerstvo lokalne politike u Visokom svi koji imate namjeru glasati na narednim izborima iduće godine u oktobru možete precizno jasno vidjeti na siledžijskom primjeru pokušaja izgradnje spalionice u Visokom od strane Preventa. Da se ne ponavljamo, javnost ne želi spalionicu i to je pokazala sa preko 3000 potpisa, ne želi je ni OV Visoko, ne žele je ni oni koji su učestvovali na prvoj javnoj raspravi, ne želi je i nevladin sektor … Međutim ovim tekstom želimo ukazati na jednu drugu stvar koja spalionicu baca u drugi plan, a bavi se političkim licemjerstvom i sitnim mahalskim interesima onih koji se vide u vlasti nakon narednih lokalnih izbora. Kalkulacija je sasvim jasna, niko od tih navodnih političara, političarčića i političkih diletanata u svojoj političko-mahalskoj ograničenosti i sljepilu koje nastaje odsjajem budžetskih sredstava ne želi Prevent za neprijatelja. Put do para s lahke strane i instaliranja muznih instrumenata na budžet vodi i preko 2.000 uposlenika Preventa od kojih u prosjeku svako još Preventovom platom izdržava po dva člana porodice dovodi do cifre od 4.000 potencijalnih birača, a ti glasovi znače mjesto u Općinskom vijeću, odnosno put do pobjede budućeg kandidata za načelnika.

Zbog toga ovim tekstom želim ukazati na one koji su javno ispred interesa i profita velike kompanije stavili interes Visokog i zdravlja Visočana i pokazali materijalno daleko jačem protivniku da Visoko ubuduće neće trpiti doktrinu kapitalista po kojoj je lokalna sredina bezlična masa. U proteklom periodu mogli smo evidentirati da postoje neki dokumenti po kojima je navodno Općina Visoko 2009. godine sklopila neki ugovor sa Preventom oko tretmana i buduće izgradnje spalinice za koji većina vijećnika kaže da se ne sjećaju da je nešto takvo prošlo kroz Vijeće!? Prava je rijetkost poimenično se sjetiti onih koji su dijelom visočke političke scene, a koji su otvoreno, javno i transparentno rekli šta misle o spalionici, bez kalkulisanja hoće li se to biračima svidjeti ili neće. Svi su oprezni i paze na matemetiku u sklopu koje je u igri cca 23.000 glasača od kojih otprilike glasa nešto malo preko 50%. U privatnim razgovorima svi su protiv izgradnje spalionice, bar kada razgovaraju s novinarima naše redakcije, a kada to treba javno reći po nekom čudnom osjećaju svi „podvijaju rep“ i traže da o tome ne pišemo, svjesni mogućnosti da izgube onih 4.000 ukalkulisanih glasova s kojima navodno manipuliše Prevent preko svojih uposlenika. Ne treba napominjati da je to jeftino razmišljanje po kojem je svako ko je protiv spalionice zapravo i protiv Preventa, što naravno nije tačno.

U našim analizama pokušali smo se sjetiti rijetkih koji ne kalkulišu i koji otvoreno i jasno igraju u dresu Visokog bez obzira na izborne posljednice, a svakom savjesnom biraču bi trebalo biti jasno da je takav odnos puno pošteniji od hinjskog odnosa u kojem se političke partije i pojedinci unutar njih pokušavaju dodvoravati biračima u jednoj varijanti, i u drugoj varijanti kada značajniji pojedinci iz svih oblasti visočkog društveno-političkog života ne smiju reći šta misle kako ne bi ugrozili mrvice koje, pretvorene u novac, čine njihov interes od poslovanja sa Preventom.

U ovoj priči analiziramo samo političare, među prvima koji se jasno deklarisao bio je dr. Senad Karavdić koji je prvo na našem sajtu ukazivao na svu štetnost Preventovog smrada za Visoko, zatim je ukazivao na štetnost otpadnih voda, a onda sve to javno uz slikanje i izjave rekao i Magazinu DANI. Na zadnjoj sjednici Skupštine ZDK dr. Karavdić je ponovo diskutovao i ukazivao na probleme u Visokom spominjući i spalionicu. Ermin Dlakić, aktuelni direktor JKP“Visočica“ Visoko i član OO SDP-a Visoko, također je jedan od onih koji u svojim izjavama o visočkom otpadu jasno govori da izgradnja spalionice u krugu Preventa nije i ne treba biti dugoročni interes Visokog. Dinka Omanović, vijećnica u sadašnjem sazivu OV Visoko, ide i korak dalje pa dolazi i nepozvana na okrugle stolove koje organizira Prevent i otvoreno i direktno iznosi svoje stavove protiv spalionice. Član predsjedništva OO SDP-a Visoko i predsjednik FOM SDP-a Visoko Dejan Šćepanović je također jedan od onih koji bez suzdržavanja iznosi svoje stavove protiv spalionice, čak je napisao i nekoliko kolumni na tu temu koje su objavljene upravo na ovom sajtu. Ne kalkuliše ni aktuelna ministrica za finansije ZDK Amra Babić, kao ni vijećnik SDA Sabahudin Čehajić koji bez kalkulisanja iznose svoje stavove. Meldina Ugarak, jedna od dvoje visočkih predstavnika u Skupštini ZDK, malo je neodređenija i manje direktna, ali također stava da se u Visokom ne može vjerovati onima koji bi radili pošten, objektivan i istinit monitoring u nekoj budućoj spalionici. Član prošlog saziva Izvršnog odbora SDA Visoko Halim Zukić je također poslije općih oktobarskih izbora za naš sajt iznio svoj otvoreni stav protiv spalionice. Ne treba zanemariti ni sve vijećnike koji su se većinom glasova ljetos na sjednici OV izjasnili protiv izgradnje spalionice, ali su ipak bili sakriveni iza leđa onih koji su otvoreno izlazili za govornicu i iznosili svoje argumente.

Ali kako ne treba zaboraviti ove „hrabre“ pojedince iz visočkog političkog života koji su bez kalkulisanja stali u odbranu visočkih interesa bez obzira na cijenu, tako ne treba zaboraviti ni one poltrone koji su suprotno njima izdali Visoko, a oni će se sami prepoznati. Odnosno, ostavljamo vam mogućnost da ih u komentarima ovog teksta sami prozovete. Za takve kukavice svakako ne treba glasati, pa neka i dalje u hodnicima svoje skromne pameti kukavički kalkulišu i prave izborne sheme za uvaliti guzove na državne jasle.

http://www.youtube.com/watch?v=3FCkm_HPp6Y