Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rodni listovi bez roka važenja i u Federaciji

Izvodi iz matičnih knjiga rođenih u Federaciji uskoro neće imati rok važenja. Ovim će van snage biti stavljena dosadašnja apsurdna regulativa kojom je rok važenja rodnog lista određen na samo šest mjeseci.

Ovo nije jedina novina u prijedlogu Zakona o matičnim knjigama koji je prošli tjedan utvrdila Vlada FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Dragan Mioković, savjetnik federalnog ministara unutarnjih poslova, kaže da je nacrtom predviđena uspostava elektronske baze podataka. Ovakvo uvezivanje bi, kaže, omogućilo da građanin koji je recimo rođen u Foči a živi  Sarajevu, ne mora ići u mjesto rođenja po rodni list, što je do sada bio slučaj, nego bi ga mogao dobiti u Sarajevu, tj. trenutnom mjestu prebivališta.

Naglašava da je donošenje ovog zakona jedno od strateških pitanja za ovo Ministarstvo u iduće tri godine što dovoljno govori o njegovoj važnosti. Podsjeća da Zakon o matičnim knjigama regulira izdavanje rodnog, vjenčanog lista, te uvjerenja o smrti kao i potvrdu o državljanstvu.

Osim rodnog lista i svi ostali prethodno navedeni dokumenti će biti trajni, tj. bez određenog roka važenja. Zbog toga je ovim nacrtom predviđena i krivična odgovornost za građane koji ne prijave promjene kao što je novo prezime ili neke druge promjene koje se tiču podataka vezanih za navedene potvrde. Mioković ističe da donošenje ovog zakona očekuju već polovinom idućeg mjeseca.

Nakon donošenja zakona i službenog objavljivanja, posao nije gotov. Naime, implementacija ovog zakona je usko vezana sa tehničkom uspostavom sustava za elektronsku pohranu podataka. Prema njihovim procjenama za njegovu uspostavu bit će im potrebno oko 1,5 milijuna KM.

Mioković ističe da su već krenuli sa pripremnim aktivnostima te se nadaju se da će ga uspjeti implementirati i prije postavljenog roka.

Sigurnost informacija

Zakon određuje dva nivoa čuvanja informacija. Podaci će se čuvati na nivou općina i to u elektronskoj i u pisanoj formi, a kopija te evidencije će se nalaziti na centralnoj evidenciji kantona, a te u jednom centralnom registru koji će se nalaziti u federalnom MUP-u.

Nastojat će, naglašava Mioković, ispoštovati i standarde koje zahtjeva Agencija za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koji obuhvaćaju precizno određenu kvalitetu papira na kojima će se izdavati dokumenti, tehničku zaštitu papira, numeriranje izdanih dokumenta i sl.

Osim toga sa predstavnicima nadležnih institucija u RS, gdje se ovaj zakon implementira duže od godinu dana, dogovoreno je da će se ići na uspostavu potpuno kompatibilnog sustava. To će građanima koji su rođeni u Federaciji a žive u RS-u omogućiti da svoja dokumenta mogu dobiti u mjestu trenutnog prebivališta.

Građanima olakšati život

“Pravimo takav tehnički sustav čijom uspostavom ćemo institucijama (od škola pa do poreznih uprava, banaka) omogućiti pristup ovim informacijama, naravno do nivoa do kojeg im je to zakonom dozvoljeno. Tako da kada roditelj upisuje dijetu u školu neće više morati donositi njegov rodni list , nego će ga škole moći povući iz postojeće evidencije. Ključna stvar je da ljudima olakšamo život”, objašnjava Mioković.

Stručnjaci su složni da će ovo uvelike olakšati život građanima jer će ih se na ovaj način osloboditi prikupljanja papirologije i proces učiniti bržim i efikasnijim.

Inače, donošenje zakona o matičnim knjigama bio je jedan od preduvjeta za bezvizni režim i zbog toga su prilikom nedavnog monitoringa bezviznog režima u BiH predstavnici EK zatražili što hitnije donošenje ovog zakona u Federaciji.

(ekapija.ba)

Posted in BiH