Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Povodom 8. godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, Asocijacija mladih SDA Visoko želi i na ovaj način skrenuti pažnju na lik i djelo velikana naše domovine, prvog predsjednika BiH i osnivača i prvog predsjednika SDA BiH.

Prvi predsjednik Predsjedništva rahmetli Alija Izetbegović je, u trenucima kada je pripremana i počela agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, uspio napraviti vojsku koja je odbranila državu, potvrdio je njen integritet i dokazao da ona može postojati kao država. U najtežim vremenima časno i mudro je vodio svoj narod i gradio državu Bosnu i Hercegovinu. Njegov doprinos na tom putu i u odbrani naše zemlje je nemjerljiv i stoga uspomena na njegovo djelo ne smije biti prepuštena zaboravu.

Borba rahmetli Alije Izetbegovića za očuvanje države Bosne i Hercegovine u najtežim vremenima, kroz koje je prošla naša država ne može se porediti s bilo kojom borbom koja je vođena za očuvanje državnog aparata, koji je bio opstruiran sa svih strana i koji je bio meta antimuslimanskih, fašistički nastrojenih lidera.

Govorio je da narod Bosne i Hercegovine nosi u srcu i Velikim Bogom se kleo da robovi biti nećemo. Ove riječi obavezuju nas da slijedimo njegov put i njegovu ideju, te da čuvamo Bosnu i Hercegovinu!