Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Danas počinje štrajk policije ZDK

Kantonalni odbor Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o nastavljanju obustavljenog štrajka.
Kako je izjavio Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije
MUPZDK-a, štrajk u svim organizacionim jedinicama ovog MUP-a, na području svih 12 općina počinje u četvrtak u 10 sati.

– “Štrajk će početi mirnim okupljanjem uposlenika ispred sjedišta MUP-a i ispred svih policijskih uprava, odnosno stanica, uz obavljanje poslova i zadataka kako je to ranije dogovoreno. Ni slovo od Sporazuma koji je postignut 4. aprila kada je obustavljen štrajk Vlada nije ispoštovala. Vladu i poslanike u kantonalnoj skupštini smatrat ćemo odgovornom za narušavanje bezbjednosnog stanja jer za 14 mjeseci nisu uspjeli implementirati zakone koji se tiču policijskih službenika”, rekao je Mioč.

Kao razloge za donošenje odluke o štrajku Sindikat policije MUP-a ZDK-a navodi nepoštivanje Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

– “Tražimo izjednačavanje s kolegama u ostalim kantonima. Štrajk će trajati dok Skupština ne usvoji izmjene spomenutih zakona i dok ne donese otplatni plan izvršnih sudskih presuda po kojim je Vlada dužna oko 40 miliona KM, a samo prema policijskim službenicima oko 15 miliona KM”, rekao je Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije MUP-a ZDK-a.