Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slagali ste nas!

“Ako su lagali mene, lažem i ja vas…” dio je jedne Balaševićeve pjesme. U stvarnosti, 13.07.2011. godine na press konferenciji pod nazivom “Šta Prevent radi u Visokom?” putem zainteresovanih medija građanima Visokog je obećano da od 18.07.2011. godine u Visokom će “neugodni mirisi”, mi ih zovemo smradovi, biti svedeni na najmanju moguću razinu. Navedeno je da kompanija sa partnerom iz Austrije ulazi u investiciju vrijednu cca 600.000 KM i da će ona rezultirati krovnom konstrukcijom i potpuno novim sistemom tretmana kako neugodnih mirisa tako i otpadnih voda. Sačekali smo 18.07. i dali šansu kompaniji koja zapošljava najviše Visočana. Nakon toga je i dalje smrdilo. Sačekali smo i do 18.08. da se uveže i razradi sistem, ali je i dalje smrdilo. Nakon toga nekoliko noći, posebno nedjeljom i posebno poslije 02.00 h nesnošljivo je smrdilo, bez obzira što su mjerni uređaji preko puta zgrade Općine pokazivali vrijednosti 0,000!? Sve je ukazivalo da su slagali nas, a analogno tome i mi vas. To je bilo dovoljno da potpuno i opravdano sumnjamo u istinitost izgovorenog na pressu od 13.07., kada nam je također rečeno da kompanija ne koristi krom koji je direktni uzročnik karcinoma.

U neformalnim i nezvaničnim razgovorima sa predstavnicima kompanije Prevent saznali smo da su i sami iznenađeni neučinkovitošću uloženog novca. Od investitora su zatražena dodatna objašnjenja. Ali kakve mi veze imamo s tim koji živimo u Visokom. Mi koji smo prije ove “menagerske” postave svjesno trovani bez pokušaja da nam se nešto objasni ili pojasni. Ovi danas bar otvoreno odgovaraju na sva medijska pitanja i čak se javno i direktno druže sa građanima i odgovaraju na njihova pitanja. Ali pravih odgovora još uvijek nemamo i otvoreno sumnjamo da iza cijele ove priče od dolaska Ibrahima Tirka preko komunikacije sa građanima i medijima je ustvari samo solucija “B” za izgradnju spalionice u Visokom, o čemu se se Visočani najdirektnije izjasnili i to negativno.

Statusi radnika, način rada, unutrašnje ustrojstvo firme, nepostojanje Sindikata …. nisu stvari koje nas zanimaju, svaki zaposleni pojedinac zastalno ili na ugovor na određeno ima mogućnost davanja otkaza ukoliko je nezadovoljan, ali ono što nas apsolutno zanima i od čega nećemo odustati jeste naše zakonsko pravo da znamo šta udišemo i da se sami izjasnimo želimo li ili NE spalionicu u Visokom. Današnji Prevent je sušta suprotnost onom nadobudnom i trovački nastrojenom Preventu politički potpomognutom od najjače stranke u Federaciji. Današnji Prevent komunicira sa javnošću i pokušava riješiti problem, međutim to očito još uvijek nije dovoljno.