Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Međunarodni dan nestalih osoba – 30.august

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, obilježava se širom svijeta u cilju podizanja svijesti o problemu nestalih. Ovaj dan u Bosni i Hercegovini ove godine bit će obilježen prigodnom manifestacijom koju organizira Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) u saradnji s udruženjima obitelji nestalih svih nacionalnosti iz BiH i regije, a uz podršku Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa (MKCK) i Vlade Distrikta Brčko.

U organizaciji i realizaciji manifestacije učestvuje i Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih koja okuplja udruženja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i BiH, što ovoj manifestaciji daje regionalni karakter. Manifestaciji će prisustvovati i predstavnici Distrikta Brčko, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH. Pored nabrojanih, očekujemo veliki odziv građana i obitelji nestalih iz cijele BiH.

Organizacioni odbor obilježavanja Međunarodnog dana nestalih obavještava sve obitelji nestalih osoba i građane Bosne i Hercegovine da će se centralna manifestacija obilježavanja ove godine održati u Distriktu Brčko 29. 08. 2011. godine u ponedjeljak na Trgu Mladih u Brčkom sa početkom u 11.00 sati.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom doprinesete obilježavanju ovog značajnog datuma. Vašim dolaskom doprinosite da se skrene pažnja na činjenicu da u BiH još uvijek nije rasvijetljena sudbina deset hiljada njenih građana.

Za više informacija kontakt osoba: Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH, tel.061 517 568 ili 062 994 334.

Predsjedajući Kolegija direktora

Marko Jurišić