Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Učenjem Kur'ana i klanjanjem nafile obilježena noć Lejletul – kadr

U brojnim džamijama i mesdžidima u Visokom i okolini večeras su održani prigodni programi u povodu 27. noći ramazana Lejetul- kadr.

U toj noći 610. godine, u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, spušten je Kur'an na zemaljsko nebo i Muhammedu, a.s., objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-Alek.

Lejletul-kadr je i noć u kojoj se prima svaka iskrena dova, želja i nada. Imajući na umu da je dova ili molba Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; u noći Lejletul-kadra vijernici učenjem pokušavaju dokučiti Allahovu milost, blagodat i bereket.

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog

U ovoj noći  vjernici otvaraju svoja srca i duše i ne sumnjaju u Allahovu, dž. š., milost koja je neograničena. Lejletul-kadr je noć Tevvekula – potpunog pouzdanja u Allaha, dž. š.

Mi smo zabilježili tradicionalni program  „Noć  Kur'ana“u povodu neći Lejletul-kadr u Bijeloj džamiji u Visokom, a prisustvovali smo i klanjanju nafile u džamiji u Gračanici. Dio atmosfere pogledajte na fotografijama.

{joomplucat:222 limit=22|columns=3}

{joomplucat:223 limit=6|columns=3}