Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Bosna-Prevent na startu u Gračanici, večeras poraz od Čelika u Visokom

Vrlo zanimljiv i sadržajan je bio današnji dan kada je rukomet u pitanju. U Doboju je obavljen žrijeb za novu sezonu Premijer lige, koja će brojati 14 klubova, bez sarajevske Bosne, banjalučkog Borca i Izviđača, koji će igrati Regionalnu ligu. Sistem takmičenja će biti izmijenjen, ali o tome nešto kasnije. Žrijebu smo prisustvovali i odmah nam je zapalo za oko da niko od funkcionera Saveza nije bio tu, što samo po sebi dovoljno govori. Sve je obavio gospodin Fuad Lipa, inače zadužen za licenciranje igrača. Uglavnom, Bosna-Prevent je dobila startni broj 11 i u prvom kolu gostuje u Gračanici, a prvenstvo počinje 9. ili 10. septembra. Drugo kolo donosi gostovanje Krivaje u Visokom, a treće Bosna putuje u Doboj na megdan Slogi. Treba reći da je ovaj startni broj donio u jesenjem dijelu sezone dva uzastopna gostovanja, u sedmom i osmom kolu, što naravno podrazumijeva dvije uzastopne domaće utakmice na proljeće. Kompletan raspored možete pogledati ispod ovog teksta, a sada malo o sistemu takmičenja. Još uvijek nije usvojeno, ali će najvjerovatnije biti ovako:

Prva tri tima iz ove lige idu u Play-off sa tri tima iz Regionalne lige (Bosna (S), Borac i Izviđač) i tu ćemo dobiti prvaka, kao i ekipu za Kup EHF, te jednu za Čelendž Kup, dakle trećeplasiranu, ukoliko neko od prve tri ne osvoji Kup BiH, što će onda značiti da četvrtoplasirani ide u Čelendž Kup. Ekipe plasirane od četvrtog do osmog mjesta će igrati također Play-off i najbolji će biti drugi predstavnik naše zemlje u Čelendž Kupu, dok će ekipe plasirane od 9. do 14. mjesta igrati Play-out, nakon kojeg će tri posljednje plasirane napustiti Premijer ligu. Ova dodatna takmičenja će se igrati po dvostrukom bod sistemu, što onda praktično znači da će sve ekipe ove sezone odigrati od 34 do 36 utakmica, plus one u Kup takmičenju.

Sada malo o Bosni-Prevent. Kada vidite raspored odmah će vam biti jasno da će na proljeće biti lakše, jer će biti i jedna utakmica više na domaćem terenu, dok će gostovanja biti uglavnom kod novih premijerligaša. Međutim, zabrinjavajući može biti prvi dio sezone ili tačnije sami start. U prvih pet kola Bosna ima tri “teška” gostovanja i dvije nezgodne domaće utakmice, nakon čega slijedi “lakša” protiv Leotara kući, pa zatim dva nova teška vezana gostovanja. Ponešto smo stavili i pod navodnike, jer je nezahvalno sada reći šta je lakše, a šta teže. U prilog konstataciji da su dvije prve domaće utakmice nezgodne ide i večeras odigrana prijateljska utakmica protiv Čelika u Visokom. Konačan rezultat 34:42 za goste iz Zenice nije nimalo ohrabrujući i otkriva niz problema s kojima će se suočiti trener Sirćo. Već ih je i imao dosta, jer je bilo prisutno nezadovoljstvo među igračima zbog kojeg se nije treniralo, a zatim je potpuno iznenada otišao prvi golman Edin Tatar u sarajevsku Bosnu. Ostalo je još 20-tak dana do početka sezone i krajnje je vrijeme da se svi skupa, uključujući i Upravu kluba koja se nije čak ni oglasila o odlasku golmana Tatara, maksimalno uozbilje, inače nam “ne gine” Play-out, da ne spominjemo nešto gore.

Za kraj malo vedrije teme. U Doboju je u jeku rukometni TV turnir šampiona i dosta poznatih lica iz ovog sporta se može sresti u ovom gradu. Danas je i bivši selektor BH reprezentacije, a sada trener njemačkog Gummersbacha koji i učestvuje na ovom turniru, Sead Hasanefendić, održao trenerski seminar, kojem su prisustvovali i treneri iz Visokog, kao i brojni gosti, među kojima je i vjerovatno novi selektor naše reprezentacije Senjanin Maglajlija, zatim legendarni trener Esad Kurtagić, pa onda selektor reprezentacije Srbije Veselin Vuković, bivši i trofejni hrvatski selektor Lino Červar, koji sada trenira makedonski Metalurg, takođe učesnika turnira…itd. U subotu je završni dan turnira, a posebni gosti će biti sjajni kadeti Bosne-Prevent, koji su osvojili prvo mjesto na sportskim igrama za mlade. Evo rasporeda Bosna-Prevent za sezonu 2011/2012, a ispod toga možete pogledati i slike iz Doboja:

1.kolo: Gračanica – Bosna-Prevent

2.kolo: Bosna-Prevent – Krivaja

3.kolo: Sloga – Bosna-Prevent

4.kolo: Bosna-Prevent – Čelik

5.kolo: Gradačac – Bosna-Prevent

6.kolo: Bosna-Prevent – Leotar

7.kolo: Konjuh – Bosna-Prevent

8.kolo: Goražde – Bosna-Prevent

9.kolo: Bosna-Prevent – Vogošća

10.kolo: Prijedor – Bosna-Prevent

11.kolo: Bosna-Prevent – Maglaj

12.kolo: Zrinjski – Bosna-Prevent

13.kolo: Bosna-Prevent – Derventa

{joomplucat:198 limit=13|columns=4}