Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO)Postrojenje pušteno u probni rad: Počinje testna faza

Ulaganjem preko 600 000 KM Prevent je  u rekordnom periodu od 2 mjeseca uspješno okončao radove na prvoj fazi projekta unapređenja tretmana otpadnih voda. Završeni su radovi na uvezivanju cjelokupnog sistema, natkriveno je postrojenje, postavljeni su tankovi za predtretman otpadnih voda kao i biofilteri koji služe za prečišćavanje zraka.

„Postrojenje je pušteno u probni rad, sada slijedi obuka osoblja koje će biti angažovano na upravljanju postrojenjem. Cilj nam je frekventnost i intenzitet emisija neugodnih mirisa svesti na minimum“, ističe Selma Mašnić, okolišni manager Prevent grupacije u BiH, te dodaje, “za vrijeme trajanja probnog rada vršit će se podešavanje biofiltera u smjeru daljeg napretka. Prave efekte očekujemo za mjesec dana.“

Postrojenje su obišli direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak sa svojim saradnicima, te brojni predstavnici medija.

„Možemo istaći da je poboljšanje evidentno. Moj tim i ja vjerujemo da će u narednom periodu od mjesec dana doći do pune učinkovitosti,“  izjavio je gospodin Tirak u svom obraćanju medijima.

„U toku projekta ostvarena je dobra saradnja s lokalnom zajednicom na čemu se zahvaljujemo. Nadamo se da će ista biti nastavljena u toku druge faze koja podrazumijeva automatizaciju postrojenja, razvijanje biološkog tretmana i rješavanja pitanja tretmana čvrstog otpada“ izjavio je Almir Jazvin, direktor Prevent BH.

Prevent dijeli uvjerenje Federalne inspekcije da će optimizam oko prve faze projekta  biti nastavljen kroz daljnji rad na unapređenju postrojenja. Cilj Preventa je sveobuhvatno rješenje za otpadne vode i čvrsti industrijski otpad.{jcomments off}

{joomplucat:195 limit=12|columns=4}