Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Krimolovci u julu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u julu 2011. godine registrirali su 336 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci“, od kojih je 100 ocijenjeno neozbiljnim, saopćila je SIPA. U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 59 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela neovlaštene trgovine opojnim drogama (11), korupciju i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (9), te nedozvoljeno držanje i trgovinu oružjem (8). Od ukupnog broja korisnih informacija, 49 ih je zajedno s izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 10 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu su pristigle 34 povratne informacije na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, podnesene su dvije prekršajne prijave, dok su dva izvještaja dostavljena tužilaštvima na ocjenu. Policijski službenici SIPA-e dali su 177 savjeta građanima koji su pozivali telefonski broj “Krimolovci“ – 080 020 505, navodi se u saopćenju.

(zenicablog.com)

Posted in BiH