Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Nastavljaju se radovi na Tabhanskoj džamiji

Ovih dana nastavljeni su vanjski radovi na uređenju harema Tabhanske džamije u Visokom, džamije koja je izgrađena u prvoj polovini 17. stoljeća i koja je kroz historiju nekoliko puta bila izložena poplavama i požarima i nekoliko puta obnavljana. Prilikom posljednje poplave 1870. godine džamija je u potpunosti nestala, da bi se godinu kasnije postavili novi temelji džamije koji su do današnjeg dana zajedno sa cjelokupnom džamijom uz određene sitne korekcije zadržali prvobitni izgled.

Tabhanska džamija je 2003. godine proglašena Nacionalnim spomenikom, a 2005. godine počeli su radovi na njenoj obnovi u saradnji s Vladom FBiH, Federalnim zavodom za zaštitu spomenika BiH, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Medžlisom IZ Visoko, Općinom Visoko i Zavičajnim muzejom Visoko.

Do sada je gotovo u potpunosti urađena obnova unutrašnjosti džamije, dok su ostali završni radovi na obnovi mimbere, te vanjski radovi, završetak šadrvana u haremu džamije, ograda oko džamije, abdesthana, te kaldrma koja je planirana da bude postavljena u haremu džamije. Prema riječima džematlija u posljednje dvije godine radovi gotovo da su stali, tako da su u posljednje vrijeme džematlije odlučile formirati građevinski odbor koji će ispred džemata ove džamije djelovati na završetku radova. Ovih dana je postavljena šindra na ogradu i vrata džamije, a u narednom periodu zavisno od materijalnih sredstava planiran je završetak radova na šadrvanu džamije, postavljanje fontane koja će se naći u šadrvanu, dovršetak radova u abdesthani, kaldrmisanje i završetak radova u avliji džamije. Svi ovi radovi su planirani, ali prema riječima džematlija najvećim dijelom će zavisiti od materijalnih sredstava, jer ovi radovi zahtijevaju velika finansijska sredstva koja same džematlije i svi oni koji imaju običaj klanjati u ovoj džamiji nisu u mogućnosti sami obezbijediti, tako da se očekuje i pomoć države, te Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, koji zajedno sa Medžlisom IZ Visoko vodi radove na obnovi džamije.

{joomplucat:190 limit=22|columns=4}