Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Podjela fotelja SDA – SDP

Prošlo je stotinu dvadeset od uspostave vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, a vladajuća koalicija SDA i SDP još je u “rovovima” oko raspodjele fotelja. Na zatvorenom skupu kantonalnog SDP-a premijeru Fikretu Plevljaku i saradnicima spočitano je što “nije napravio mjesto za dovoljno kadrova”, a nervoza se uvukla i u redove SDA, čiji kadrovi su “na tapetu”.

– Unutar SDA postoje dva problema. Prvi i najveći je gdje smjestiti Muhameda Osmića, predsjednika SDA iz Maglaja, kojem je izmaklo ministarsko mjesto. U Sarajevu nema mjesta, jer je digao glas protiv Sulejmana Tihića, pa mu se priklonio cijeli odbor, a ako ga uhljebe na mjesto direktora Zdravstvenog zavoda, onda moraju prepustiti mjesto direktora Kantonalne bolnice SDP-u, kaže nam sagovornik iz vrha “križaljke” SDA.

– Direktor Šumsko-privrednog društva će biti iz SDP-a, a predsjednik uprave ŠPD-a iz SDA. SDP će tako od SDA preuzeti “vruć krompir” milionskog gubitaša, i to u trenutku kad je na samrti i njegov najveći kupac, zavidovićka “Krivaja”. SDP će imenovati direktora Elektroprivrede u Zenici (kandidat Vinko Bošnjak), direktora TE Kakanj (predložen Hasan Čaušević) i Rudnika Breza, te BH pošte u Zenici. SDA je zadržala pozicije direktora Rudnika Zenica (Esad Čivić), Zavoda za zdravstvo (Senad Huseinagić),  i BH Telecoma (Fikret Brdarević), kaže naš izvor.

Ne zna se kome će pripasti mjesto direktora Zavoda za borbu protiv ovisnosti, te Zavoda za medicinu zdravlja, čija direktorica Sajma Lutvica jedina je dala mandat na raspolaganje kad je to od svih direktora zatražio SDP-ov premijer Fikret Plevljak. Nepopunjena je i fotelja Zavoda za zdravstveno osiguranje, a uskoro će biti slobodna i ona direktora Robnih rezervi, jer Muhamed Islamović (SDA) ide u penziju.

Najveći problem koalicije je vrijeme, jer SDP rukovodstvo ne uspijeva ispuniti obećanje postavljanja svojih kadrova, dok SDA maksimalno “razvlači pamet”, svjesno zadržavajući i kadrove Stranke za BiH, poznate po odugovlačenju. Primjer za takvo stanje je kantonalna inspekcija, koja uz vječiti izgovor “da nema dovoljno kadra” gotovo sav svoj posao ili gura u ladice ili prebacuje na federalnu inspekciju.

U SDA i SDP se slažu da će, nakon što je ostala bez ministarstkih mjesta, Narodnoj stranci Radom za boljitak trebati osigurati jedno mjesto u raspodjeli. Za sada je najbliže da to bude vruće mjesto direktora Službe za zapošljavanje ZDK, na kojem je Nihad Pašalić (SDA).

(Zenicablog.com)