Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Peta noć Visočkog ljeta posvećena mjesecu ramazanu

Večerašnji program manifestacije Dani trgovine, kulture i sporta „Visočko ljeto 2011.“ bio je posvećen mjesecu ramazanu koji počinje 01. augusta 2011.g. Prohladnu noć na otvorenoj pozornici na Jaliji obogatili su nastupi Visočkih djevojaka, Mustafe Dedića, Arnele Bašić, Ilhane Duraković, Adema Hadžimehanovića, kao i nastup Hora Rejjan. “Hor Rejjan osnovan je u ljeto 2005. godine, na incijativu grupe mladih studenata koji su svoju posvećenost prema čistoj vjeri Islamu, svoju iskrenu ljubav prema Uzvišenom Allahu, dž.š., i plemenitom Poslaniku, s.a.w.s., odlučili pretočiti u riječi, stihove, tonove i melodije. Kao i svaki, i njihov početak je bio težak, početak pun odricanja, truda i rada. Ali, velika ljubav i sloga između njih, snaga volje, naporan rad i Allahov rahmet dali su im vjetar u leđa.

Danas hor sačinjava dvanaest muških članova, studenata Univerziteta u Sarajevu, iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Većina od njih su svršenici medresa. Izvode ilahije i kaside na bosanskom, turskom, arapskom, albanskom, engleskom i farsi jeziku. Nakon samo godinu dana rada, prepoznaje se veliki talenat i kapacitet tima koji sarađuje u horu. Ubrzo hor Rejjan snima prvi album pod nazivom Ya Resulallah. Pripreman tokom 2007. godine, snjimljen je u ljeto  2008. Album je rađen u studiju ‘’Džan’’ Eldina Huseinbegovića, a izdavaštvo potpisuje Hayat produkcija. Za vrlo kratko vrijeme snimili su dva spota, i to za kaside: Ramazanska večer, koji je režirala produkcijska grupa NTV Hayat, koja je i ujedno bio single snimljen 2007. godine te spot za kasidu Ya Resulallah koji je radio produkcijska ekipa ‘’Gotiva’’.

Način interpretacije ilahija hora Rejjan je jedinstven, i odmah na prvi dojam ostavlja bez daha. Prednost se daje horskom učenju ilahija, akustični septet orkestar na prepoznatljiv, tradicionalni melodijski način izvodi melodije prožete melosom sa prostora Bosne i Hercegovine. Svi koncerti počinju i završavaju učenjem odlomaka iz Kur’ana, svoj rad doživljavaju kao ibadet. U izvođenju ilahija pribjegava se tekstualnim porukama ilahija i kasida, želi se prenijeti pouka, pronaći put do srca vjernika.

Hor Rejjan je nastupao na svim velikim koncertima u BiH koji su održani posljednjih godina i to: Pod zastavom Muhammeda, Moj Ummete, Mošus Pejgamberov, Bajram ide Bajramu se nadam, Selam Ya Resulallah. Pored ovih koncerata, hor nastupa u većini gradova BiH: u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Bihaću, Tešnju, Zvorniku, Konjicu, Tuzli, Travniku i drugim mjestima u Bosni. Iako veoma mlada ekipa, do sada imaju slijedeće nastupe izvan naše zemlje: u Crnoj Gori u gradovima Podgorica, Rožaje i Ulcinj, zatim Njemačka, Turska i Austrija gdje je publika bila prezadovoljna načinom i kvalitetom interpretacije hora Rejjan”.(www.rejjan.com)

Dio atmosfere s večerašnjeg programa na otvorenoj pozornici na Jaliji pogledajte na fotografijama.

{joomplucat:168 limit=16|columns=4}