Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potočari su mjesto u kojem nisu potrebni govori!

U memorijalnom centru u Potočarima, jučer je obavljena dženaza i ukop 613 Srebreničkih žrtava, koje su na najgnusniji način stradale od agresorske ruke. Sa jučerašnjim ukopom, ukupan broj srebreničkih žrtava koje su svoj smiraj našle u memorijalnom centru u potačarima je 5 750. Jučer se u Srebrenici osjećala tuga, žalost i bol. Osjećala se tuga koja je riječima neopisiva, tuga koja je očima nesaglediva i tuga koja je nedokučiva.

Ove godine, za razliku od prethodnih napravljen je izuzetak, pa je sam zvaničan program obilježavanja 16. godišnjice bio odvojen od vjerskog programa.  U crnoj sobi Tvornice akumulatora, svoj kutak za odavanje pošte žrtvama srebreničkog genocida našli su brojni zvaničnici Međunarodne zajednice i domaći političari koji su na skroman i dostojanstven način ukazali na zlo koje se desilo u Srebrenici jula 1995 godine, ali i davanje podrške srebreničkim majkama.  U svom obraćanju prisutnim gostima Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora istakao je da su sve ove godine, njih 15 koje su iza nas bile teške i bolne, ali da je pravda donekle zadovoljena hapšenjem Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske RS-a, te dodao: da će se ovim činom skiniti kolektivna odgovornost sa srpskog naroda i ta odgovornost prebaciti na pojedince i institucije koje su u ime tog naroda počinile ovaj strašni zločin.

Ambasador SAD-a nj.e. Patrick Moon rekao je da je njegova posjeta na godišnjicu stradanja Bošnjaka u Srebrenici praksa njegovih prethodnika i da je on tu kako bi nastavio tu tradiciju, kojom se želi dati osjećaj srebreničkim žrtvama da nisu same. On je u svom govoru naglasio da je hapšenje Ratka Mladića samo podsjećanje nemilih događaja iz jula 1995. Godine u ovom dijelu BiH te dodao: da tog kobnog jula 1995 godine cijeli svijet šutio i posmatrao na sve ono što se dešavalo u Srebrenici. Kazao je da se divi srebreničkim majkama koje su izgubile svoje najmilije i pružile ruku milosti prema onima koji pokazuju ovu moralnu hrabrost.

Na jučerašnjem skupu je naglašeno da je Srebrenica danas najtužnije mjesto, odakle se cijelom svijetu šalje poruka pravde i mira. Visoki predstavnik za BiH i Specijalni predstavnik EU Valentin Intzko je naglasio svrhu i cilj jučerašnjeg okupljanja, a to je odavanje pošte srebreničkim žrtvama i naglasio: da kada se zlo nanese jednoj osobi, kao da je naneseno svima nama. On je još dodao da zlo koje se desilo u Srebrenici dotiče svakog ponaosob, a ponajviše žrtve koje su preživjele srebrenički genocid.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Jospiović, koji je u svoje lično ime i u ime Republike Hrtvatske došao u Potočare da oda poštu srebreničkim žrtvama podsjetio je: da se na ovim prostorima dogodio zločin za kojeg je Evropa vjerovala da se nikada ne može dogoditi, i dodao da su Potočari mjesto gdje nisu potrebni govori, gdje je potrebna smao tišima. Ona tišina koja će ukazati na sve ono što se desilo Bošnjacima Srebrenice ali i Bošnjacima Milića, Vlasenice, Bratunca i drugih okolnih mjesta.

Ovogodišnji marš mira je bio najmasovniji i pretpostavlja se da je učestvovalo oko 7 000 ljudi iz BiH, Crne Gore, Amerike, Francuske, Njemačke, V.Britanije, Švicarske i drugih evropskih zemalja, a zanimljiv detalj u ovoj priči svakako je onaj koji se odnosio na časove historije gdje su učesnici imali priliku da slušaju preživjele Srebreničane koji na mjestima masovnih ubijanja svjedoče o svemu što se desilo u julu 1995. godine. Prema riječima učesnika marša mira, ove godine prema slobodnim procjenama učestvovalo je oko 80 % mladih, koji su po dolasku u Potočare izrazilu želju da sljedeće godine ponovo daju minimum žrtve kao podrške Srebreničanima koji su preživjeli genocid.

8372. razloga je da budemo sa žrtvama Srebrenice i 8372. razloga je odamo poštu nevino stradalim žrtvama genocida iz jula 1995. godine, a samo jednu obavezu imamo, čuvati od zaborava juli 1995. godine.

 

Dževad Fejzić

Posted in BiH