Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Potočarima dva autobusa građana Visokog i radnici Preventa BH

Učesnici Marša mira koji su pješačili u protekla tri dana od Nezuka, stigli su u memorijalni centar Potočari, jučer u  kasnim poslijepodnevnim satima. Među ovogodišnjim učesnicima je i 20 radnika Preventa BH iz Visokog u čijoj ekipi se nalaze i dvije novinarke JP RTV Visoko, Nadja Omerović i Irma Jusufbegović kao i carinik Vernes Islamović. Prema posljednjim informacijama koje smo dobili od njih, svi učesnici iz ove ekipe se osjećaju dobro i zdravo.

U Memorijalnom centru sve učesnike pješačenja dočekale su majke Srebrenice, prijatelji i veliki broj novinara.

Tokom protekla tri dana pješačenja na stazi dugoj oko 85 kilometara od Nezuka do Potočara, učesnici su imali priliku da se zaustave na stratištima – mjestima gdje su srebrenički Bošnjaci ubijani i sahranjivani.

Slično je bili i na putu od Žepe do Memorijalnog centra, gdje su na čelu kolone bili dječaci iz Sarajeva.

Među učesnicima pješačenja bilo je više starijih osoba, a svima je zajednički cilj – odati poštu žrtvama genocida i izraziti saosjećanje sa majkama Srebrenice, rekao je Osmo Zemić, organizator pješačenja iz Žepe.

Sinoć  od 18 sati počelo je prenošenje tabuta iz fabrike akumulatora u krug Memorijalnog centra gdje će ostati do završetka klanjanja zajedničke dženaze za 613 žrtava srebreničkog genocida.

U Potočare su jutros stigla i dva autobusa sa oko 80 građana općina Visoko koji su stigli u organizaciji Asocijacije žena SDA Visoko. Kako saznajemo od Dinke Omanović koja se jutros nalazi sa ovom ekipom u Memorijalnom centru u Potočarima, put je prošao bez problema i čeka se početak zvaničnog programa.

Kako je najavljeno, prije kolektivne dženaze prisutnim će se obratiti Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u biH, Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, Bulent Arinc, zamjenik premijera Republike Turske i Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora.