Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki SDP nakon izbora ostao kratkih rukava

Prošle sedmice OO SDP Visoko održao je sastanak Predsjedništva stranke, iniciran sastankom KO SDP-a ZDK. Najinteresantnija tema sastanka je bila diskusija o tome gdje je Visoko i visočki simpatizeri SDP-a u odnosu na Kanton i državni nivo. Opći je utisak bio da su stranački prvaci sa kantonalnog i državnog nivoa zaboravili i zapostavili  Visoko. Često se proteklih godina prigovaralo OO SDP na lošem izbornom rezultatu, međutim SDP Visoko na proteklim Općim izborima ostvario je najbolji rezultat u zadnjih deset godina. Zauzvrat nakon konsolidovanja vlasti u ZDK visočki socijaldemokrati nisu dobili ništa. Raspodjeljena su mjesta po ministarstvima, Upravnim i Nadzornim odborima, našla su se mjesta podobnim državnim službenicima. Visoko u tom smislu nije dobilo ništa, što u Visokom smatraju potpuno neprihvatljivim. Očito je da socijaldemokratijom u ZDK vlada Zenica, koja nekim čudom ima eksluzivno pravo na odlučivanje kada je ova stranka u pitanju.

Šta je razlog za ovakav odnos Kantona i Državnog vrha SDP-a prema Visokom vjerovatno najbolje znaju oni koji su doveli visočki SDP u ovaj inferiorni politički položaj u odnosu na 12 drugih općina ZDK. Možda ne treba ići dalje iz Visokog u potrazi za razlozima ovakvog stanja, možda visočki SDP treba raščistiti u vlastitoj avliji i zapitati se zašto je zbog sitnih interesa postao sluga zvanične lokalne SDA politike!? Nepošteno je prema visočkim biračima koji su glasali za SDP da se stvari ovako odvijaju, i ako se nešto radikalno ne desi ubrzo SDP zaslužuje kaznu kakvu je dobila na prošlim izborima SBiH. S tim da sve stranke u Visokom treba da izučavaju političku strategiju Vahida Heće koji je jedini uspio za Visoko uraditi što nikad nikome od drugih stranaka nije uspjelo. Jedini je Vahid Hećo od lokalnog, preko kantonalnog pa do državnog nivou uspio napraviti političku strukturu i uvezati sistem da Visočani budu bitan politički faktor. Samo je Heći pošlo za rukom da ima svoje ljude na svim pozicijama u vlasti, uz to da je i on lično bio ministar. Da bi se mogao napraviti takav sistem mora postojati jak lider i autoritet koji je u stanju otići u Kanton i vratiti se kao pobjednik, za razliku poslušnog i klimoglavskog odnosa u svojstvu političkih sluga koje to godinama jesu SDA i SDP spram viših instanci vlasti.

Ali svakako u Visokom i ne postoje stranke, niti pozicija i opozicija. U Visokom vlada jedno drugo političko pravilo, a to je interes. Samo je on vječan i kao takav briše sve političke razlike među strankama koje participiraju u Općinskom vijeću Visoko.