Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Senad Karavdić: Naš glas se čuje, možemo uticati na promjene

U ulozi  predstavnika građana općine Visoko u Skupštini ZDK, poslanik Senad Karavdić iskoristio je nekoliko minuta jučerašnje sjednice OV Visoko i obratio se vijećnicima i građanima obajveštavajući ih o aktuelnim zaključcima i odlukama koje je donijelo zakonodavno tijelo ZDK.

Karavdić je sugerisao službi OV Visoko da, ukoliko je to tehnički izvodljivo, pokuša  izbjegavati poklapanje termina  ovih sjednica sa sjednicama Skupštine, jer je onda nemoguće da poslanici prisustvuju na sjednicama OV, niti da načelnik općine prisustvuje sjednicama u kojima je vrlo često važno i prisustvo predstavnika Općine Visoko.

„Ja sam postavio pitanje zašto Zakon o lokalnoj samoupravi nije još u proceduri i koje su to tačke koje nisu u skladu sa Ustavom FBiH i danas sam dobio odgovor da je Nacrt ovog Zakona u proceduri od 2010.g. i nikada nije došao na red u Skupštinu. Saznao sam i da ne postoji politička volja da se pristupi njegovom razmatranju. Suština je da ne postoje zakonske prepreke da se on ne nađe u proceduri, a  kasnije se mogu tražiti mišljanja o ustavnosti“ – obratio se vijećnicima poslanik u Skupštini ZDK Senad Karavdić, koji će kolegiju vijeća pripremiti ovaj dokument kako bi se i vijećnici upoznali sa procedurom podnošenja inicijativa o stavljanju ovog zakona u skupštinsku proceduru.

Poslanik Karavdić je upoznao vijećnike s informacijom o usvajanju Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju na nivou ZDK i novinama koje su donesene. Tako, između ostalog, naredna školska godina počinje sa prvim radnim danom u mjesecu septembru, uvodi se proljetni odmor u trajanju od pet radnih dana u mjesecu aprilu , a i pripravnički staž u obrazovanju trajat će 9 mjeseci koji prethodi polaganju državnog ispita umjesto dosadašnjih 12 mjeseci.

Novina je i depolitizacija školskih odbora koja podrazumijeva pismenu odluku Nastavničkog odbora i Vijeća roditelja sa izjašnjavanjem o kandidatu za mjesto direktora škole.

Poslanik Karavdić je prenio svoje utiske o dosta uspješnih prvih 100 dana rada Vlade ZDK uz konstataciju da se dosta vremena u Skupštini troši na usvajanje izvještaja koji su trebali biti doneseni prije pola godine.

„ Mislim da iz ovih klupa mi možemo puno uticati na promjene na kantonalnom nivou, naša se riječ čuje. Pozivam vas da iskoristite prisustvo ministrice finansija u Vladi ZDK Amre Babić, poslanika Meldine Ugarak i svakako moje, kako bismo uticali na donošenje i izmjene u pojedinim odlukama“ – naglasio je Senad Karavdić.