Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Nekada Gradski stadion “Luke”, a danas deponija otpada, okupljalište alkoholičara i prebivalište raznih gmizavaca

Tražeći razloge ispadanja nogometaša visočke Bosne u treći rang takmičenja, danas smo posjetili i Gradski stadion “Luke”, nekada mjesto na kojem su igrali mnogi reprezentativci kako BiH tako i cijela reprezentacija bivše Jugoslavije, koja je u Visokom odrađivala i pripreme pred kvalifikacione utakmice. Prije samo desetak godina ovaj kompleks je obnovljen s namjerom da se izgradi moderan multifunkcionalan stadion, a danas je ovo što je ostalo od stadiona Luke samo jedna ogromna deponija otpada, stadion vjerovatno jedan od rijetkih u BiH, a sigurno i šire, koji je “otvoren” 24 sata na dan, vjerovatno jedini stadion na svijetu gdje se po terenu možete provozati automobilom ili navečer organizovati sijelo i zapaliti roštilj gdje poželite, a da vas niko ne omete ili ne daj Bože prijavi nadležnim organima za nedolično ponašanje.

Ovakva situacija sa mjestom na koje roditelji treba da dovedu svoju djecu na trening, da se igraju, da odrastaju, čini se ne brine one pod čijom nadležnošću je cijeli ovaj stadion, ali itekako brine sve zaljubljenike Bosne, zaljubljenike nogometa, rukometa, košarke, malog nogometa. Oni koji bi trebali misliti kako na ovaj stadion, tako i na budućnost i klubova i omladine, vjerovatno su svojoj djeci i svojoj omladiini obezbijedili sigurna mjesta i sigurne pozicije, a fotografije sa stadiona “Luke” zabilježene danas, sasvim dovoljno govore o trenutku u kojem se Visoko nalazi, a isto tako i o visočkom sportu koji umire. Ono što je bitno zapaziti i jedino vrijedno pohvale na cijelom stadionu jeste kutak FK “Zanatlija”, jedino sređeno, uređeno i čisto mjesto na cijelom stadionu.

Treba li ponavljati, ovdje se radi o Gradskom stadionu “Luke”, stadionu koji je u vlasništvu svih nas, stadionu na koji se nekada u velikom broju dolazili roditelji sa svojom djecom, stadionu koji je iznjedrio i odgojio mnogobrojne sportiste, stadionu na kojem je podizan pehar osvajača KUP-a BiH i pobjednika prvenstva BiH, radi se o stadionu s kojeg su veliki bh. klubovi poput Sarajeva, Željezničara, Čelika, Širokog Brijega gotovo po pravilu odlazili pognutih glava.

Nadati se da će nakon ovog teksta oni koji su zaduženi za “održavanje” ovog mjesta shvatiti situaciju u kojoj se nalazi stadion, i prestati sa mačehinskim odnosom prema svim klubovima koji treniraju i koji se takmiče na ovom stadionu, a do tada stadion će da propada, a vrijedne ideje i projekti poput postavljanja umjetne trave, obnove rukometnog igrališta, obnove košarkaškog igrališta će biti samo ideje bez realizacije.

Je li ovo mjesto gdje djeca trebaju odrastati, učiti prve nogometne, rukometne, košarkaške i druge sportske korake, da li je ovo mjesto odakle će se NK Bosna  vratiti u Prvu ligu FBiH, a nekada nadamo se i Premijer ligu BiH, je li ovo mjesto gdje se trebaju rađati novi talenti, talenti koji će slavu Visokog pronositi širom BiH, Europe i Svijeta??? Pogledajte slike i prosudite sami, a naš odgovor je: NIJE!

{joomplucat:118 limit=23|columns=4}