Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Industrija mesa SEMIĆ Visoko u novom ruhu

Menadžment Industrije mesa Semić otvorio je novu poslovno – upravnu zgradu u Industrijskoj zoni u Ozrakovićima. U novom, modernom i vrlo ugodnom randnom prostoru smješteno je računovodstvo i komercijala, ali i centralno skladište u kojem se nalazi veći dio proizvodnog asortimana  u pet rashladnih komora, pripremljenog za distribuciju širom BiH.

Proizvodi IM Semić prepoznatljivi su i vrlo cijenjeni na domaćem tržištu, a njihov kvalitet prepoznali su skoro svi tržni centri u BIH na čijim policama i rashladnim vitrinama možete naći  proizvode sa oznakom SEMIĆ.

Uz prezime Semić oduvijek se vezivala proizvodnja i prerada mesa na visočkom području. Počeci porodične proizvodnje datiraju od 1987. g., a značajniji pomaci u razvoju industrije mesa počinju neposredno nakon rata, 1995.g. Tada je otvoren maloprodajni objekat mesnica u Visokom, a nešto kasnije i ćevabdžinica. Tako je dio Visokog, Jalija, postala mjesto kupovine i konzumacije ukusnih mesnih proizvoda IM SEMIĆ.

U posljednjih petanaest godina postojanja i razvijanja porodičnog obrta, menadžment IM SEMIĆ na čelu sa Esadom i Mahirom Semićem, sačuvao je visočki brend  – suho meso, što su potvrdili i glasovi u anketi  “Visoko.co.ba  bira najbolje”, kada su IM SEMIĆ smjestili u sami vrh čuvara visočkog identiteta, pa su zajedno sa IM VIMAR nagrađeni poveljom Kulina bana – za očuvanje brenda – visočko suho meso.

Sačuvati kvalitet  i ne narušiti tradiciju obrade i prerade mesa – zadatak je koji se uspješno ispunjava u dugogodišnjoj preradi mesa IM SEMIĆ. Najprepoznatljiviji proizvodi su svakako – suhomesnati, ali je primjenom savremene opreme i metoda za preradu mesa proširen asortiman proizvoda:

– tradicionalni suhomesnati proizvodi (suho meso i sudžuka) u rinfuznom i vakuum pakovanju;

– polutrajni  proizvodi (kobasice, hrenovke i salame)

– oblikovani  proizvodi (ćevapi, faširano meso, sudžukice i pljeskavice)

Koliko su njihovi proizvodi kvalitetni i traženi na bh. tržištu govori i podatak o izuzetno razvijenoj mreži distribucije proizvoda IM SEMIĆ, koja je u posljednje vrijeme posebno intenzivna u Republici Srpskoj.

Danas, IM SEMIĆ zapošljava 60 radnika u dugom lancu od proizvodnje do distribucije i prodaje ukusnih i kvalitetnih proizvoda. Njihov razvoj neće stati. Već naredne godine planiraju otvoriti novi proizvodni pogon na 5000 kvadratnih metara, koji će zadovoljavati sve zahtjeve EU u preradi, distribuciji i prodaji mesnih proizvoda i  mesnih prerađevina. Objekat je već izgrađen u Industrijskoj zoni u Ozrakovićima. Uvođenje i primjena novih standarda, otvorit će i nova tržišta, a krajnja namjera je izlazak izvan BiH i “borba” sa konkurencijom iz susjednih zemalja.

{joomplucat:87 limit=27|columns=4}