Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svako treće dijete u Visokom ima alergijski bronhitis

Nakon niza bezuspješnih inicijativa od strane vijećnika OV Visoko, pojedinaca i jedinog medija koji nije materijalno stavio iznad općeg ineteresa, i sami građani Visokog usljed nezadovoljstva, počeli su tražiti puteve do nadležnih institucija i inspekcijskih službi, a vezano za smrad koji u Visokom na momente život čini nepodnošljivim. Jedno takvo pismo stiglo je i do naše Redakcije. Ovaj nezadovoljni građanin je na opće iznenađenje uspio stići do krajnje adrese na kojoj je mogao prvo usmeno, a zatim i pismeno izraziti svoje nezadovoljstvo.

“Krenuo sam od lokalnog općinskog nivoa. Dobio sam odgovor da nisu nadležni. Isti odgovor me čekao i na kantonalnom nivou. Nisam odustajao, iako je bilo teško doći i do ovih ljudi u Visokom i Zenici jer su stalno zauzeti, a kad ih konačno čovjek dobije, onda kažu da nisu nadležni. Nakon nekoliko telefonskih poziva i rezličitih prebacivanja sa Službe na Službu uspio sam na federalnom nivou dobiti osobu kojoj mogu usmeno prenijeti ono što mislim, a nakon uputa da se pismeno obratim, to sam i uradio. Interesantno je, recimo, da je čovjek s kojim sam razgovarao kao konačnom adresom za naše probleme u Visokom neko ko je odrastao u Visokom i bavio se sportom, a  danas radi u Sarajevu i baš je nadležan za problem koji neki ovdje zovu ‘neugodni miris’, a mi u Visokom ga zovemo smrad” – rekao nam je Mensur Ihtijarević, vlasnik hotela “Visoko” i firme “Ihtijarević” koja se bavi proizvodnjom namještaja. Njegovo pismo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

moram Vas upoznati sa problemom neugodnog mirisa (tj. smrada) koji je prisutan u našoj čaršiji već duži niz godina. Vjerujem da ste već upoznati sa posljedicama tog primitivnog odnosa prema prirodi, gradu i našim građanima. Veliki broj naše djece već imaju probleme sa respiratornim organima, svako treće malo dijete u Visokom ima Alergijski bronhitis, veliki broj karcenogenih oboljenja itd. To su neki od problema koje izaziva smrad iz naše fabrike “Prevent Visoko”. Druge posljedice su nesagledive naš grad je već dobio nadimak SMRDOGRAD. Mogu Vam iznijeti na stotine posljedica lošeg odnosa prema našem gradu i građanima od strane osnivača te firme. Molimo Vas da kao ovlaštena inspekcijska služba poduzmete mjere u zaštiti građana i njihovog zdravlja.

Ihtijarević Mensur