Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko, grad koji se budi

Te noći, na zalasku mjeseca marta, Bosna i Hercegovina je pobijedila Rumuniju u nogometu, a Visočani sve one minder face koje su godinama konektovani na vlastiti mušebak, sumnjali u postojanje volje da se bilo šta desi u Visokom, a da nije već viđeno. I desila se manifestacija “Visoki – Visokom” u organizaciji Visoko.co.ba.

I danas se o toj manifestaciji priča sa različitim osvrtima. Neka. Neka se priča. Nama je uvijek pričanje išlo od ruke, a rad… E tu smo već kritični. Pričati možemo besplatno do mile volje, raditi dobrovoljno ni jedan dan. Dokaz rečenog je slab odaziv na akciju čišćenja korita rijeke Bosne i Fojnice.

Tu se svršava sva ona priča o ljubavi prema svom gradu, rođenih Visočana. Čast pojedincima.

Oni koji pričaju koliko vole svoj grad ni prstom nisu mrdnuli danas, neće ni sutra, neće ni ugostitelji koji su se mogli organizovati pa ljudima koji su učestvovali u akciji ponuditi čaj, kahvu, o ćevapima da ne govorim. Plaše se bankrota. Ne znaju da su davno duhovno bankrotirali, a to je pogubnije od novčanog bankrota. To ostavlja dublje posljedice. Akciji „Pet do dvanaest“ odazvali su se oni koji vole svoj grad i djelima pokazuju tu svoju ljubav.

A omladina, kako će ona zaboga čistiti smeće, koje redovno bacaju na pješčanom parkingu u Prijekom. Čišćenjem smeća oni nikada ne mogu biti zvijezde, niti ih Selma Bajrami može voljeti do bola. I lak za nokte dovode u opasnost, a tek momci gelom napucanih glava. Da čiste. Uhhh…

A Visoko je kraljevski grad. Proljeće je uveliko zakoračilo u sve njegove ulice, sokake, avlije.

Turisti se očekuju svakog dana. Sramota je da se u Prijekom na pješčanom  parkingu, kažem pješčani, jer u normalnom svijetu  parking je asfaltiran i ljudi normalno izlaze iz autobusa i idu u avanturu.

Taj pijesak koji vade iz vode i tu deponuju, kao i zemlju i komade asfalta, ukoliko se negdje radi ulica, više su nego ruglo grada.

Kad posjećujemo bilo koju zemlju na ovoj planeti prvo što nam se ponudi su hotelski smještaj, parkovi, znamenitosti, a potom i shoping.

Kod nas u gradu sve je na nivou štanda, a radnje se zatvaraju u 17 časova i tu je kraj. Što si kupio, kupio.

Ako mislite da je za turizam dovoljan samo širok osmijeh i zlatan zub, varate se!

Akcija „Pet do dvanaest“ se nastavlja.

Visoko je kraljevski grad, grad koji se budi!