Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otkrivena spomen-ploča dobitniku Zlatnog ljiljana, Ajdinović Fikretu – Šoku

Povodom 15. aprila Dana Armije BiH danas je u MZ Radovlje, na već zvanično otvorenom spomen obilježju- šehidskoj česmi,  otkrivena i spomen ploča dobitniku najvišeg armijskog priznanja „ZLATNI LJILJAN“  Ajdinović Fikretu – Šoku, pripadniku Interventne jedinice 302.  mt. br  ARBiH .

Ove ploče, koje govore o mjestima i vremenu  pogibije bosanskih gazija, obično se postavljaju baš na tim mjestima ( mjestima stradanja), ali nažalost Fikretova ploča se nije mogla postaviti u mjestu Jasikovica kod Fojnice, pa su članovi Savjeta MZ Radovlje u dogovoru sa porodicom  i Udruženjem građana dobitnika najviših ratnih priznanja odlučili ploču postaviti tamo gdje su Fikreta i voljeli i gdje ga poštuju, ne umanjujući značaj položenih života ostalih pripadnika ARBiH – šehida koji su svoje živote  ugradili u temelje naše BiH.

Uz prigodan program i prisustvo jako velikog broja mještana i zvanica, prisutnim su se obratili  predsjednik Savjeta MZ, potom komandant Interventne jedinice kojoj je pripadao i rahmetli Fikret – Šok gosp. Provalić Ferid – Frka, prisutnim se također obratio i armijski general u penziji gosp. Karavelić Vahid, te na kraju, osvrt na  dobre poteze koji se često povlače iz ove mjesne zajednice a koji doprinose boljem i kvalitetnijem životu mještana dao je općinski načelnik gosp. Munib Alibegović.

Svi govornici  iskoristili su priliku da prisutnima čestitaju ovaj značajan datum, 19 godina od nastanka Armije RBiH sa željom da se zlo koje se dogodilo nama  ne ponovi nikad i nikome.

(Senad Goralija)