Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Više od 100 000 KM vlastitih sredstava za rekonstrukciju dotrajalih vodovodnih cijevi u Novom Naselju

Nakon rekonstrukcije vodovodnih cijevi u  ulici  Branilaca u Visokom primjećeno je povećanje pritiska vode u Novom Naselju. Na starim cijevima su bilježeni veliki gubici vode što je ovom promjenom zaustavljeno. Promjenama je došlo i do povećanja pritiska vode u dijelu Novog Naselja – područja najstarijih stambenih objekata u Visokom. Stvorila se potreba da se zamjene njihovi priključci od glavnih cijevi do zgrada.

“Mi smo iskoristili lijepo vrijeme kada je najpovoljnije da se urade izmjene cijevi. Ovih dana nastavljamo sa započetim projektom. Radi se o području oko stadiona Luke, zgrade Luna i dalje prema Aleji Šehida Resula. Najveći dio zelenih površina smo već sanirali, na vrijeme smo i travu zasijali, tako da se sada i ne primijete dijelovi koji su prekopavani preko zelenih površina. Svi su ovi radovi urađeni planski i iz sredstava JKP “Visočica” Visoko vrijednosti više od 100 000 KM” – istakao je za Visoko.co.ba Ermin Dlakić direktor JKP Visočica Visoko.

Dlakić ističe da radnici ovog preduzeća rade na izmjenama cijevi tamo gdje se ukaže potreba, a  i dalje se radi prema utvrđenom projektu rekonstrukcije gradskih ulica.

Na izvorištu Vrutak radi se na poboljšanju pumpnih postrojenja, sistema za hlorisanje i zamjena cijevi, odvodnih cjevovoda, uređaja za mjerenje protoka vode te nabavka rezervne pumpe koja je neophodna za vodovodni podsistem Kralupi, kako bi se u slučaju kvarova moglo intervenisati i otkloniti kvar u nekoliko sati, a  ne da prekid u napajanju vodom bude i po 48 sati. Na ovoj se lokaciji radi i hortikulturno uređenje, a  u očekivanju su da nadležna općinska služba  uradi administrativni dio posla kako bi se nastavili radovi na pješačkim stazama ispod kojih bi bili postavljeni drenažni kanali za prikupljanje otpadnih zaprljanih voda.