Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rukometno igralište – rukometu

Poznata nam je inicijativa Nogometnog kluba „Zanatlija“ za dobivanjem na korištenje i upravljanje  pomoćnog  nogometnog igrališta Gradskog stadiona uz postavljanje umjetne trave, što je u skladu sa  njihovim  potrebama  kao člana Općinske nogometne lige i boljitka nogometnog sporta u našem gradu. U slučaju  dogovora zainteresovanih iz nogometnog sporta ideju podržavamo s poštovanjem. Međutim, pomenuti  klub iz nepoznatih nam razloga  nije u mogućnosti realizovati  svoju zamisao, te je inicijativu preusmjerio na postavljanje umjetne trave, a time i upravljanja  jednim  od igrališta malih sportova , a koje se nalaze u sklopu Gradskog stadiona ?!

Rukometni klub  Bosna -Veterani  izražava mišljenje  da RUKOMETNO IGRALIŠTE , kao dio terena za male sportove, ne može i ne smije biti plan budućih nogometnih projekata , projekata drugih sportova, ili drugih namjena različitih od RUKOMETNIH iz razloga RUKOMETNE TRADICIJE, HISTORIJE  I RUKOMETNE BUDUĆNOSTI u  Visokom, te prava korištenja i neriješenog vlasništva.

Mi ćemo se zalagati da se rukomet vrati upravo na NAŠE  rukometno igralište, putem  adekvatnog renoviranja prilagođenog današnjim potrebama  ovog sporta uz davnašnju želju da se ono jednog dana  izgradi kao mala dvorana uz upravljanje od strane Rukometnog kluba „Bosna“, danas RK“Bosna-Prevent“.

Ova inicijativa već  postoji i bit će  još  aktualnija  ukoliko Bosna i Hercegovina dobije organizaciju Svjetskog  juniorskog prvenstva  2014. godine,  a u skladu sa razvojem rukometnog sporta  u državi. Bez obzira na gore navedene razloge, obavještavamo vas da je Rukometni klub „Bosna“  IZGRADIO  rukometno igralište i to kroz nekoliko faza. Odlukom Opštine Visoko 02-141/62 Rukometni klub „Bosna“  je 1962. godine dobio u vlasništvo  neuređeni  dio  Gradskog stadiona uz  dozvolu  da na tom mjestu izgradi rukometno igralište, što je i učinjeno u ljeto te godine.

(Izvor: Diplomski rad Rešada Sirće“ : Istorija rukometa u Visokom“).

Istina , iz nepoznatih razloga, vlasništvo se nije uknjižilo, ali se itekako realizovalo raspolaganje i korištenje, a trenutni status je  u fazi našeg pravnog proučavanja.

S obzirom da se na tom igralištu igralo finale Kupa Jugoslavije 1965. g.  i Kvalifikacioni turnir za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije (što je i ostvareno) , a kasnije bezbroj takmičarskih sezona najjače evropske lige tog vremena,  Klub je bio u obavezi  izgraditi tribine (bar dio)  i zaštitne ograde. U kasnijim fazama dovršen je  ostatak tribina, podignuta ograda  sa reklamnim panoima, urađena infrastruktura i prilazi i napravljeno  osvjetljenje sa upravljanjem iz zgrade u vlasništvu Rukometnog kluba što je i danas aktuelno.

Time je  Rukometno igralište postalo cjelina. U međuvremenu, Klub je dobio  u vlasništvo još jedan dio gradskog stadiona gdje je izgrađena  zgrada sa dvorištem i prilazi od glavnog ulaza, s ćime i danas  raspolaže uz  ostvarenu  uknjižbu   vlasništva. Igralište je renovirano 1975. g. od strane tadašnjeg kluba „Vitex“ i njegovog  generalnog sponzora, TI“Vitex“ za potrebe Tekstilijade i budućih šampionata jugoslovenskih rukometnih takmičenja.

Uz dužno poštovanje dobronamjernika  visočkog sporta, svima dajemo na znanje da nam je jedina želja da rukometni sport  dobije bolji status i uslove ,  između kojih i budući  rukometni objekat   u cilju vraćanja dobrih rezultata  u koje su ugrađeni  naš trud i znanje.

 

Visoko, 27.3.2011.

Udruženje Rukometni  klub „Bosna –Veterani“  Visoko