Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

3019 građana općine Visoko protiv spalionice

– Peticijom o izgradnji postrojenja za termičku obradu organskog otpada 3019 građana općine Visoko izjasnilo se  protiv izgradnje ovog postrojenja u Visokom – obrazložili su na jučerašnjoj press konferenciji predstavnici Udruženja Eko Viking, inicijatori izjašnjavanja građana o ovom pitanju.

„Rezultate peticije danas smo dostavili nadležnom ministarstvu. Uz ovih 3019 potpisa građana, dostavili smo i spisak od 250 srednjoškolaca. Ministarstvu smo dostavili i materijal o štetnosti spalionice, uticaju dioksina i pepela koji bi ta spalionica mogla proizvesti.“ – pojasnio je Edin Islamović.

Potpisivanje peticije održano je 18, 19. i 21. marta na području Visokog i Moštra. Za ukupno 15 sati prikupljeno je 3019 potpisa, što bi praktično značilo da je svakih 18 sekundi po jedan građanin izrazio svoje mišljenje protiv izgradnje ove spalionice.

Podsjećamo, 09. marta ove godine u Visokom je održana Javna rasprava o izgradnji postrojenja za termičku obradu otpada ulagača Prevent Leather d.o.o Visoko. U toku i nakon rasprave uslijedile su reakcije građana, pojedinih institucija, udruženja i predstavnika nevladinog sektora s pitanjima štetnosti izgradnje spalionice.

U javnosti su se pojavile i informacije kako je Općinsko vijeće još u oktobru 2009.g. dalo svoju saglasnost za izgradnju spalionice, iako nezvanično nekolicina vijećnika negira ove informacije.

Kako ističu predstavnici nekoliko visočkih udruženja, među kojima su Eko Viking, Damar Omladine, USV i ORI Budi mi prijatelj, uz podršku građana neće odustati od svog cilja, a  to je dati podršku građanima koji ne žele spalionicu u Visokom.