Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Dani borbe protiv turbo folka”

U prostorijama Osnovne škole “Kulin ban” u Visokom održan je zanimljiv okrugli sto koji je za temu imao štetni uticaj turbo folka na mladi naraštaj naše zemlje. Koordinator i idejni tvorac cjelokupnog projekta, zamišljenog pod nazivom “Dani borbe protiv turbo folka”, bila je nastavnica njemačkog jezika i pomoćnik dirketora Ohran Amra, a u projekat su bili uključeni uglavnom učenici sedmih i osmih razreda. Oni su tokom cijele sedmice u školi prilikom velikog odmora puštali tematsku muziku te radili referate o raznim žanrovima muzike.

“Ovo je jako mali korak, ali važno je da se napravi bilo kakav, pa makar i najmanji. Mislim da je krajnje vrijeme da se počne sa ovakvim temama u osnovnim školama, kao i u srednjim i fakultetima. Međutim, ono što je najbitnije jeste da ta mlada djeca to prenesu i šire dalje. Prema tome, ovakvih debata bi trebalo biti  mnogo i ne treba stati samo na jednoj. Bitno je također da se ovo pitanje postavi na malo šire instance, jer je potrebno da se ovo prenese i na medije, koji su danas, očigledno je, mnogo važniji u odgoju i stvaranju kulturnih manifestacija i navika kod djece, nego što je to škola ili kuća. I mi sami bismo trebali povesti pažnju o tome kakvu muziku slušamo, jer je ovo mnogo širi problem od onoga kako mi to mislimo ili koliko smo toga svjesni. Ljudi nisu svjesni koliko muzika utiče na odgoj ne samo djece nego i odraslih, te koliko utiče na njihovo raspoloženje i njihov svakodnevni rad.” – istakla je Bahrija Šabanović, direktorica Muzičke škole “Avdo Šabanović” iz Visokog i jedna od učesnica okruglog stola.

Osim nje, u okruglom stolu su učestvovali i ostali predstavnici Muzičke škole, zatim visočke gimnazije, medija i mnogi drugi, a tokom pauza, sve prisutne su svojim muzičkim nastupima zabavili i sami učenici škole.

“Kada su me učenici osmog razreda zamolili da im pomognem, vrlo rado sam se odazvala te im pomogla da realizuju ovaj projekat. Osjetila sam potrebu da ohrabrim i pokrenem učenike da dignu svoj glas, da pokušaju njegovati svoju ličnost, odnosno da zaustave uništavanje ličnosti ružnim tekstovima i tonovima. Cijelu sedmicu naši učenici su posvetili toj borbi, odlučili su pokazati sebi i drugima koliko ima krasne muzike, pa su svaki dan u sedmici posvetili nekom od muzičkih pravaca. Htjeli su da sve to bude opomena koliko ta kvazi muzika ružno i negativno djeluje na formiranje ličnosti tih mladih ljudi.” – poručila je nastavnica Amra Ohran, koja je apelovala i na medije da podrže ovu akciju te da svoje medijske prostore popune dobrom i kvalitetnom muzikom koje zaista ima mnogo.

Inače, sa ciljem što bolje informisanosti o ovoj temi, među učenicima OŠ “Kulin ban” urađena je i anketa, čiji rezultati su pokazali da dvije trećine učenika ove škole ne sluša i ne podržava “turbo folk”, dok jedna trećina ipak voli da posluša pjesme tog muzičkog pravca.