Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spalionicom do aspekta „ poboljšanja socijalnog momenta“

Danima slušam komentare mojih zabrinutih prijatelja i njihovu unezvijerenu nevjericu da se tako nešto može dogoditi u Visokom, a riječ je, naravno, o „spalionici otpada“ u režiji Prevent –a.

Ne odgovaram na njihove upite jer, naprosto, nemam šta da kažem u osobnoj nevjerici i ostavljam mojim Visočanima da se sami izbore za „istragu“ ovog slučaja. Al’ ne lezi vraže, znam ja da je danas zakazana Javna rasprava na Temu i očekujem neki izvještaj sa iste, naravno na ovom portalu jer mi ovaj portal dođe kao informator bez primjesa političkog „krkanluka i šunda“ kako onomad pokupih sa radijskog đingla, nama znanog autora.

Javna rasprava, kažu propala, nisi znao jesi l’ doš'o il si poš'o! Od svega sa Javne rasprave pročitah da su učenici OŠ “Kulin ban” u kojoj je i održana, briljirali svojim parolama. Makar da nas djeca nauče nečemu! Očekivah ja teko nešto, jer na moju nesreću il sreću, upadoh u pratnju Općinskog vijeća Općine u kojoj sam prijavljena i naslušah se i nagledah da mi se za cijeli život smučilo „demokratsko uređenje“ zemlje u tranziciji. A o javnim raspravama da i ne govorim! One su najprljaviji vid nabijanja rogova ovom tapkajućem narodu ili konstitutivnim narodima, kako se izborismo za tu formulaciju.

I k'o šlag na kolač inženjer Šabanović u svojoj obradi ove teme navede kako je predstavnik Federalnog ministarstva na raspravi spalionicu posmatrao sa aspekta socijalnog momenta i novih radnih mjesta?????

Visočani, jel to vas a Boga mi i mene, zajebava tamo neki „predstavnik“ FM? O kojim radnim mjestima se brine bilo koje nam ministarstvo? O administrativnim! Za koga? Za svoje podobnike manje-više praznoglave!

Popričah na ovu temu i sa jednim odavno penzionisanim direktorom i onako usput kaže on meni da se ni prije trideset godina u Njemačkoj nije štavila koža nego je dolazila u Njemačku tek u fazi zadnje dorade!

„Pa gdje se štavila,“- upitah ja, misleći da je u Visokom, kaže on:

„U Africi negdje!“

E nazdravlje! Nijemci svoje zdravlje čuvaju, a mi ga poklanjamo za 350,00KM koje nam ne mogu dosegnuti ni do sedmog u mjesecu ako su ih isplatili prvog!

Bilo bi od njega krajnje nefer da je spomenuo filtere koji će, iako znamo da neće nikad, biti ugrađeni na ta spalionička postrojenja! Neće sigurno, a ako ne vjerujete pitajte Zeničane šta im Mital radi?!

Sve miriše na hrvatsku seriju Dolina sunca u kojoj se bogati gastarbajteri vraćaju u svoju domovinu da otvore fabriku kako bi zaposlili pola stanovnika Doline!!! Dobročiniteljski, nema šta!

Studije o fabrici lažirane, potpisi i odobrenja lažirana, kupljena od vladajuće elite!!!

Možda se predstavnici ministarstava i vlasti zbilja brinu za nekolicinu radnih mjesta i socijalno zbrinjavanje, ali … Šta će vam radna mjesta kad vam neće platiti zdravstveno osiguranje kako biste se poslije mogli liječiti, ako se više iko, uopće može izliječiti! Iz dana u dan niču smrtovnice svih boja!

Znači, bolest i smrt ne biraju iz kojeg konstitutivnog naroda će uzeti danak, a Boga mi ni radnika od beskućnika!

Spalionice su prilika za dobar biznis, molim vas da to upamtite, a sve ostalo su puke laži i nalagavanja!

Sad da se vratim na moštranske paprike i napade kroz komentare koje su ostavljali čitaoci, nesvjesni dubine Jašarspahićeva teksta ?!

Ovo mu ga dođe ko prava politika, zavadi pa vladaj! Narodu daj priče o Dodiku i trećem entitetu, a onda mu zagadi zemlju, zrak i vodu otpadnim kemikalijama dok on sisa koske političkih pamfleta!