Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prezentacija u OŠ “Safvet-beg Bašagić”

U Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Visokom upriličena je prezentacija za učenike na temu “Zaštita djece od interneta – online sigurnost djece i mladih”, odnosno želja predavača je bila da učenicima starijih razreda objasne šta je to sigurna upotreba interneta i mobilnih telefona. Prezentaciju je pomogla organizcija “World Vision BiH”, a predavači su bili učenici osmog razreda Selma Nezirević i Harun Mujanović.

“Naši učenici osmih razreda, inače mladi treneri, održali su prigodno predavanje u tri etape. Oni su boravili na jednodnevnom seminaru u organizaciji World Visiona u Sarajevu, gdje su dobili sve informacije vezane za ovu temu. Nadam se da su naši predavači bili zanimljivi učenicima šestih, sedmih i osmih razreda, za koje je i organizovana ova prezentacija. Cjelokupna prezentacija, a i naša želja, bila je da se učenici nauče kako da se ponašaju te da budu sigurni korisnici interneta i mobilne telefonije. Također, mogli su zajedno sa svojim nastavnicima dobiti korisne savjete i preporuke.” – istakla je Maida Hadžiabdić, pedagog i psiholog u visočkoj osnovnoj školi.

Učenici su sa pažnjom pratili predavanje, jer je internet nešto što je njima jako blisko, ali ni sami nisu svjesni kakve opasnosti on sa sobom nosi. Predavači su upravo na nekoliko praktičnih primjera ukazali na sve opasnosti koje korisnici interneta moraju imati na umu.

“Jako je važno sačuvati djecu od onih loših strana interneta, jer to je nešto slično kao opasnostima u realnom svijetu. Možda se to ne dešava tako često u našoj zemlji, ali zloupotreba interneta je jako raširena u Evropi, te su djeca veoma često žrtve ranih pedofila, lopova i drugih. Mislimo da je najpotrebnije informisati djecu između 12 i 15 godina, jer su oni nekako najugroženiji u ovom trenutku.” – rekao je Harun Mujanović, jedan od predavača.