Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK u narednih 10 dana

alt  – Sastav nove Vlade Zeničko dobojskog kantona /ZDK/, bit će poznat u narednih 10 dana, a sjednica Skupštine na kojoj će biti predložena imena kandidata za ministarske pozicije, planirana je za 28. februar – potvrdio je mandatar Vlade Fikret Plevljak.

“Još uvijek se unutar koalicionih partnera, SDA i SDP, vode konsultacije oko personalnih rješenja, tako da zvanično nemamo imena kandidata” – kazao je Plevljak.

Prema njegovim riječima, općinska organizacija SDP-a Doboj-jug je za ministra za promet i komunikacije kandidovala Senaida Begića. Plevljak je istakao da je posjeta općinama ovog kantona u proteklih desetak dana bila veoma korisna, pri čemu će sugestije i prijedlozi predstavnika lokalnih vlasti i privrednika biti korisne u koncipiranju sastava nove Vlade i njenih prioriteta. Prema ranije postignutom dogovoru, SDA će pripasti 6, a SDP-u 4 ministarska mjesta, a obje stranke trebaju osigurati po jednu poziciju za kandidate iz reda Hrvatskog i Srpskog naroda. SDA su pripala ministarstva finansija, privrede, uprave i pravosuđa, obrazovanja, boračke zaštite i poljoprivrede, a SDP-u prometa i komunikacija, MUP-a, rada i socijalne politike, te zdravstva.