Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA predstavila novu upravu

altASA grupacija izvršila je promjene u menadžmentu s ciljem nastavka dobrih poslovnih rezultata i njihovog unapređenja. Vodeća bh. privatna kompanija od nove uprave očekuje da unese dozu osvježenja u poslovanje i na taj način povede Grupaciju na viši poslovni nivo.

ASA grupacija je ranije bila podijeljena u dvije divizije – prodajnu i finansijsku, a nova strategija podrazumijeva integraciju proizvoda i usluga. Nova organizacija upravljanja će omogućiti da ASA postane kompanija koja je još više orijentisana prema kupcima. “Prava integracija proizvoda pruža prava rješenja za kupce”, – ističe Peter Kroyer, generalni dikrektor ASA Holdinga i predsjednik Uprave. “Sa dodatnim proizvodima ili uslugama za postojeće i buduće kupce, ASA će biti u boljoj poziciji da ostvari svoje poslovne ciljeve. Želimo postati lider na tržištu u svim aktivnim segmentima poslovanja.”

Prioriteti ASA grupacije su zadovoljstvo kupaca, profitabilni rast i društvena odgovornost. “U ovoj godini ćemo kreirati nove proizvode i usluge, istražit ćemo nove kanale prodaje i radit ćemo na ekspanziji poslovanja”,- dodaje Eldin Hadžiselimović, direktor za prodaju i član Uprave. ASA grupacija je u 2010. godini ostvarila 241 milion KM prometa, te u isto vrijeme investirala 25,5 miliona KM. “Ostajemo i dalje lider u prodaji novih vozila sa preko 40% učešća, ali je značajan rezultat ostvarilo naše lizing društvo sa 15% učešća u finansiranju kupovine novih automobila, kao i naše osiguranje čija je premija porasla za 10%.”

Poslovni planovi ASA grupacije u 2011. godini su izuzetno ambiciozni. “Zacrtali smo cilj od 307 miliona KM prometa, što predstavlja rast od 27% u odnosu na prošlu godinu”, naglašava Damir Ferović, direktor za finansije i član Uprave. “Planiramo širiti poslovanje u regionu u oblasti prodaje automobila jer smo od svog osnivanja pokazali visok stepen kvalitete usluga i profesionalnost, a tim i dobili povjerenje proizvođača automobila. Nastavit ćemo sa investicijama i ne isključujemo nove akvizicije.”

Od momenta svog osnivanja, 1995. godine, ASA grupacija je primjer uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Inicijalno poslovanje je krenulo od uvoza i prodaje novih automobila i autodijelova, te njihovog transporta. Zahtjevi modernog tržišta usmjerili su brzi razvoj ASA grupacije i kao odgovor Grupacija je svoje usluge proširila na oblasti osiguranja, lizinga i bankarstva. Stalna ulaganja i inovativne ideje bile su ključ za učvršćivanje liderske pozicije na tržištu Bosne i Hercegovine.